Ministarke “nagrađene” za najzagađeniju zemlju Evrope

Društvo

Obilježavanjem Svjetskog dana životne sredine članovi Centra za životnu sredinu iz Banjaluke su izveli performans kojim su uručili nagrade ministarkama za životnu sredinu RS i FBiH, Srebrenki Golić i Editi Đapo, zbog činjenice da je BiH najzagađenija zemlja Evrope.

Ispred Administrativnog centra Vlade RS, nakon završetka performansa, članovi Centra uručili su i povelje uz nagrade resornim Ministarstvima.

Prema posljednjim objavljenim analizama Svjetske zdravstvene organizacije Bosna i Hercegovina je zauzela prvo mjesto na listi najzagađenijih zemalja Evrope, po najvećem broju smrtnih slučajeva uzrokovani aerozagađenjem, dok su ostale zemlje Balkana i Istočne Evrope tik iza Bosne i Hercegovine.

Zastrašujuća je činjenica da su prisutne visoke vrijednosti koncetracija čestičnih materija (PM 2.5) koji su glavni uzročnici za respiratorna i kancerogena oboljenja. Prema navedenoj analizi, Bosna i Hercegovina broji 231 smrtni slučaj na 100.000 osoba. Ovako veliki broj umrlih od posljedica zagađenja zabilježen je samo u Sjevernoj Koreji.

“Vodeći se stavovima političara da su emisije štetnih gasova Bosne i Hercegovine samo kap u moru globalnih emisija, rezultati analize upravo pokazuju drugačije. Uzimajući i u obzir i činjenice obuhvaćene analizom koju je Centar sproveo, autora Mike Hollanda, termoelektrane Ugljevik, Ugljevik 3 i Stanari, zajedno sa TE u Tuzli i Banovićima u periodu između 2015. do 2030. godine, uzrokovaće štetne posljedice po zdravlje ljudi u iznosu od više od 800 miliona evra, sa više od 39.000 izgubljenih godina života, novim slučajevima bronhitisa, hospitalizacije itd.”, izjavila je Duška Kudra, kordinatorica programa Energija i klimatske promjene.

Ovogodišnja parola za Svjetski dan životne sredine koja glasi “Poveži se sa prirodom” upravo poručuje ljudima da sagledaju važnost prirode, prirodnih resursa, očuvanja biodiverziteta i djelovanje u skladu sa principima održivog razvoja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *