Rezultati rada pravosuđa BiH godinama sve lošiji

Društvo

Pravosuđe u BiH već 8 godina pokazuje konstantan pad efikasnosti u procesuiranju korupcije, što je vidljivo kroz smanjenje broja prijava, pokrenutih istraga, optužnica i osuđujućih presuda za korupcijska krivična djela. Skoro dvije trećine sudskih odluka odnosi se na obustavu postupka, a Sud BiH u dvije godine izrekao je samo 8 zatvorskih kazni

Rezultati Monitoringa procesuiranja korupcije pred sudovima i tužilaštvima u BiH, koje je predstavioTransparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH), pokazuju poražavajuće rezultate pravosuđa u 2015. i 2016. i konstantan pad efikasnosti u posljednjih 8 godina. Negativni trendovi vidljivi su u smanjenju broja prijava u radu, pokrenutih istraga, podignutih optužnica i osuđujućih presuda za korupcijska krivična djela.

Kada je u pitanju broj prijava za korupcijska krivična djela, 2015. i 2016. su se pokazale najlošijima u posljednjih 5 godina. U tužilaštvima u BiH vidljiv je i konstantan trend smanjenja broja istraga za korupcijska krivična djela, te je tokom 2016. pokrenuto 616, a 2015. 634 istrage, što je i kada se zbroje istrage u obje godine, manje nego, na primjer, samo u 2012. godini. Ilustrativno je da postoje tužilaštva, kao što je, na primjer, Kantonalno tužilaštvo Goražde, koje tokom obje godine nije pokrenulo niti jednu istragu u vezi sa krivičnim djelima korupcije.

Broj podignutih optužnica za djela korupcije je, takođe, u padu, pa je tokom 2016. ukupno podignuto 193 optužnice, što je najmanje u posljednjih 5 godina, a za 20% manje nego u 2015. I ovdje postoje primjeri, kao što su Okružno tužilaštvo Trebinje i Posebni odjel Republičkog tužilaštva RS, koji tokom 2016. nisu podigli niti jednu optužnicu za predmete korupcije.

Ipak, nedostatak rezultata, najviše je vidljiv u presjeku sudskih odluka, gdje se velika većina njih – gotovo dvije trećine – odnose na obustavu postupka. U ukupnom broju presuda samo je 30% osuđujućih, tokom 2015. doneseno je ukupno 89, a 2016. 148 osuđujućih presuda. Osim toga, kada se pogledaju izrečene kazne, 70% odlazi na uslovne osude.

Kaznena politika je preblaga, pa se tako kazne zatvora izriču veoma rijetko – tokom 2015. bilo ih je samo 25 na svim nivoima, a 2016. ukupno 39. Za najozbiljnija krivična djela korupcije, po kojima postupaju Tužilaštvo i Sud BiH, u dvije godine izrečeno je samo 8 zatvorskih kazni, a sa druge strane doneseno je 36 odluka o obustavi postupka.

Podaci do kojih je došao TI BiH potvrđuju katastrofalno stanje u kojem se nalazi pravosuđe i njegovu potpunu nespremnost ili nesposobnost da se obračuna sa sve ozbiljnijim problemom korupcije u BiH. S druge strane, javnost je suočena sa velikim brojem korupcijskih afera unutar samog pravosuđa i činjenicom da su ključni ljudi u pravosuđu trenutno pod istragama za korupciju, što dodatno podriva nade da će se generalni rezultati pravosuđa u skorije vrijeme unaprijediti.

TI BiH će rezultate Monitoringa proslijediti i Parlamentarnoj skupštini BiH pred zakazanu sjednicu Predstavničkog doma na kojoj će se upravo razmatrati rezultati pravosuđa u borbi protiv korupcije, ali podsjeća da su pravosuđu u BiH, osim rasprava na sjednicama, neophodna sistemska rješenja, koja prije svega zahtijevaju otklanjanje sve prisustnijih političkih uticaja na njegov rad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *