Banjaluka uvodi sistem javnih bicikala

Društvo

Rebalansom gradskog budžeta oslobođena su sredstva za druge namjene, a jedna od njih je i uvođenje sistema javnih bicikala – bike sharing.

Skupština grada Banja Luka usvojila je danas odluku o usvajanju rebalansa gradskog budžeta za 2017. godinu, u iznosu od 208.173.000 KM.

Gradonačelčnik Igor Radojičić je ovu odluku obrazložio potrebom da se u gradski budžet uključe sredstva za refinansiranje gradskog duga u iznosu od 71,5 miliona KM.

– Time je omogućeno da se ove godine određeni iznos sredstava oslobodi za druge namjene. Najviše sredstava biće usmjereno prema saobraćaju i komunalnoj potrošnji, jer u tim oblastima postoji najviše zahtjeva sa terena. Pored toga, postoje i druge stavke koje su našle svoje mjesto i gdje će biti uložena određena sredstva, kao što su inicijativa za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, dio sredstava će biti odvojen i za uvođenje sistema javnih bicikala (bike shering), što može biti i podsticaj zdravom načinu života i manjem korištenju motornih vozila. Imamo i nekoliko projekata iz oblasti sporta, kulture, turizma i privrede – rekao je gradonačelnik Radojičić i dodao da i dalje postoji tendencija pada gradskih prihoda u segmentima koji nisu u nadležnosti Grada, naglašavajući da je riječ o prihodima od PDV-a.

Inače, za tekuću godinu, za otplatu glavnice planirano je 17,33 milion KM kao početni budžet. U rebalansu, nakon refinansiranja, iznos za otplatu glavnice iznosi 13,63 miliona KM, što daje razliku od 3,7 miliona. Ova sredstva će biti utrošena za druge namjene o kojima je govorio gradonačelnik.

Skupština grada je usvojila i odluku o utvrđivanju iznosa sredstava za stipendiranje učenika i studenata u školskoj 2017/18. godini, kojom je predviđeno izdavajnje od 1,6 miliona KM za ovu namjenu.

Gradski parlament je usvojio i odluke o izmjenama i dopunama programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje, kao i odluku o imenovanju vršilaca dužnosti načelnika resornih odjeljenja Gradske uprave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *