Liste čekanja na vrtiće i dalje velike

Društvo

Iako je prema statistici u BiH u tekućoj školskoj godini u odnosu na prethodnu broj predškolskih ustanova veći za 4,4 odsto, roditelji, ali i zaposleni u vrtićima ne primjećuju promjenu na listama čekanja za prijem mališana.

U izvještaju Agencije za statistiku BiH stoji i da 2.816 djece u školskoj 2016/2017. godini nije primljeno zbog popunjenog kapaciteta. Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci, kaže da se liste djece ne poboljšavaju i da na svoje mjesto u vrtićima čeka oko 2.000 djece.

“Iako možda dolazi do povećanja kapaciteta ukupnog broja predškolskih ustanova, mi to ne primjećujemo jer vlada veliki interes za javne vrtiće. Potrebno je još bar pet velikih vrtića po osamdevet grupa da bi zadovoljilo realne potrebe”, smatra Kurtinovićeva.

Nada se poboljšanju stanja otvaranjem dva nova vrtića na području Banjaluke.

“Do kraja godine Banjaluka će dobiti vrtiće u Rosuljama i Obilićevu, koji bi trebalo da obezbijede smještaj za oko 90 mališana”, pojašnjava Kurtinovićeva, dodajući da trenutno u okviru Centra rade 22 predškolske ustanove u kojima boravi 2.134 djece.

Podaci Agencije za statistiku BiH kažu da je porastao i broj djece korisnika za 8,5 odsto, dok je broj zaposlenih veći za sedam odsto. U školskoj 2016/2017. godini u ukupno 331 predškolsku ustanovu upisano je 24.842 djece, što je više za oko 2.000 od prethodne godine, kada je upisano 22.901 dijete.
Iz vrtića “Rosice” Novo Sarajevo kažu da pomaka ipak ima, da se primijeti otvaranje novih ustanova i da će, koliko su upućeni, na području njihove opštine uskoro biti otvoren još jedan vrtić, dok se drugi renovira.

Svi vrtići i sve grupe su puni, navode, a roditelji ih svakodnevno zovu i pitaju za mjesto. Tvrde da je neophodno više vrtića s velikim grupama i da bi idealno bilo kada bi se otvorili svi oni koji su radili prije rata, sa čim se i sami roditelji slažu.

“Konkurisali smo za tri vrtića jer je velika gužva. U principu molimo se da budemo primljeni bilo gdje, pa makar i na drugom kraju grada, drugog izbora nemamo, jer i muž i ja radimo, a nemamo pomoć baka jer ne žive u Sarajevu”, navodi Amra Z. iz Sarajeva, majka dvogodišnje djevojčice.

Kurtinovićeva kaže i da sama lista čekanja nije realna jer roditelji podnose zahtjev za jaslice za objekat koji ih nema, i to po rođenju djeteta, što znači da je upis moguć kad dijete napuni tri godine, tj. kad bude zrelo za stariju vaspitnu grupu.

BROJKE:

24.842 mališana u vrtićima
2.816 mališana koji nisu primljeni
1.791 vaspitač
331 ukupno predškolskih ustanova
195 javnih vrtića
136 privatnih vrtića

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *