U centru Banjaluke danas izmjereno 39 stepeni!

Društvo

Tokom popodneva u Banjaluci je vladala nesnosna vrućina, a temperatura je u centru grada dostizala vrijednost od 39 stepeni Celzijusa na suncu.

Nakon tropske noći i jutra tokom kojeg temperatura nije značajnije padala, u centru Banjaluke u popodnevnim časovima mjerači temperature pokazivali su ekstremne vrijednosti. Oko 13 časova, na jednom od mjerača zabilježeno je čak 39 stepeni Celzijusa, dok je ta vrijednost u 14.30 pala za dva stepena. 

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda navedeno je da je temperatura u Banjaluci u 15.00 časova iznosila 35,2 stepena Celzijusa.

Valja napomenuti da se temperatura vazduha mjeri u meteorološkim kućicama koje se nalaze na 2 metra visine kako bi se maksimalno umanjio uticaj spoljne sredine i da je to “najobjektivniji” način mjerenja. Temperatura se mjeri u hladu, uz omogućeno strujanje vazduha.

Ukoliko bi bila mjerena na suncu, termometar bi pokazivao vlastitu temperaturu do koje dolazi usred uticaja sunčevih zraka, a ne temperaturu vazduha. Otud i stalne razlike između temperature vazduha koju meteorolozi saopštavaju u svojim biltenima i one koju mjerimo u atumobilima i kućama i drugim objektima.

Meteorolozi predviđaju tropske vrućine i tokom vikenda. U Banjaluci će temperatura početkom naredne sedmice dostizati i do 36 stepeni Celzijusa.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *