Kozarić naknadno dobio odobrenje Centralne banke BiH

Društvo

Član Upravnog odbora Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić prvo je imenovan za člana Nadzornog odbora „Raiffeisen banke“ Hrvatske u Zagrebu, da bi tek naknadno zatražio saglasnost UO CB BiH. Odobrenje za novi angažman dobio je mimo zakona, saznaje portal Capital.

UO CB BiH o novom angažmanu u hrvatskom ogranku „Raiffeisena“ Kozarić je obavijestio 30. novembra prošle godine i tada zatražio saglasnost, navodi se u odgovoru Capital-u, koji nam je Centralna banka BiH dostavila nakon više od 30 dana.

Iako tvrde da nema sukoba interesa, u CB BiH ističu da ih je Kozarić obavijestio da je 5. juna ove godine podnio ostavku na mjesto člana UO, odnosno da je Predsjedništvu BiH predao mandat.

Iako prema Zakonu o Centralnoj banci BiH, „guverner, članovi Upravog odbora i viceguverneri ne mogu da rade u drugoj finansijskoj instituciji dok traje njihov mandat u Centralnoj banci bez prethodne saglasnosti“, u ovoj finansijskoj instituciji štite Kozarića ističući da u njegovom slučaju nije utvrđen sukob interesa. Takođe, poigravaju se i datumima.

„Kemal Kozarić je na sjednici Upravnog odbora Centralne banke BiH, održanoj 30. novembra 2016. godine, dostavio informaciju o angažmanu u Nadzornom odboru „Raiffeisen bank Austria“ u Zagrebu i zatražio saglasnost od 30. novembra 2017. godine. Utvrđeno je da nema prepreka da Kozarić nastavi angažman, uvažavajući pojam rada nepostojanje sukoba interesa kao i datu saglasnost Hrvatske narodne banke“, kažu u CB BiH.

Kozarić je nedavno za CAPITAL potvrdio novo imenovanje navodeći da ima odobrenje Hrvatske narodne banke. Na pitanje da li ima i odobrenje UO CB BiH rekao je da mu nije potrebno jer je banka u čijem je NO imenovan van granica BiH. Nakon toga je priznao da je Centralnu banku BiH naknadno obavijestio i dobio saglasnost.

„Imam odobrenje Narodne banke Hrvatske na čijem prostoru je ta banka aktivna. Po teritorijalnom principu ne možemo tražiti saglasnost naše Centralne banke za banku koja radi u drugoj državi. Imam i naknadnu saglasnost Centralne banke, jer sam ih upoznao o tome kada sam imenovan. CB BiH nije nadležna za superviziju, a ova banka u kojoj je angažovan nema čak ni bankomat u BiH“, rekao je tada Kozarić.

Zakon je jasno precizirano da član UO CB BiH ne može biti angažovan u drugoj finansijskoj instituciji, bez obzira na to gdje se ona nalazi.

Capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *