Iz Tuzle krenula akcija protiv nezakonitog zapošljavanja

Društvo

Centri civilnih inicijativa u petak su organizovali uličnu akciju “Pošteni javni konkursi – jednaka šansa svakome!” u Tuzli.

Ovo je prva ulična akcija kojom se želi skrenuti pažnja na nezakonita zapošljavanja. Ulična akcija se provodi u sklopu kampanje

“Sposobnim, a ne podobnim”, a u okviru koje se prikupljaju potpisi podrške građana zahtjevu za jasno odvajanje političkih funkcija od profesionalnih pozicija unutar javnog sektora, te pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima…

Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili porodična veza, poručuju organizatori akcije.

“Cilj je pozvati što više građana da izraze mišljenje i neslaganje sa dosadašnjim javnim politikama i praksama po pitanju zapošljavanja u javnoj upravi i javnom sektoru. Mi smo svjedoci da je politika ovladala javnim sektorom, posebno u oblasti zapošljavanja”, rekao je Slaven Divčić, projekt koordinator Centara civilnih inicijativa.

Iako postoji određeno stopiranje zapošljavanja u javnom sektoru, netransparentno je zaposleno više hiljada ljudi. Posebno se zloupotrebljava ugovor o djelu. Podobni stupaju u radni odnos i dobijaju ugovore o djelu i naknade za njihov rad.

“Što se tiče TK, Skupština je prije dva mjeseca donijela Zakon o državnoj službi. U posljednji momenat je izmijenjena ključna odredba da se sa lista primaju prvi, a ne najsposobniji. Na taj način skupštinska većina, predvođena strankom SDA, onemogućila je za naredni period primanje najsposobnijih u državnu službu”, rekao je Divčić.

Nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *