U NS RS ugrađuju lift za osobe s invaliditetom

Društvo

Narodna skupština RS raspisala je tender za ugradnju lifta unutar zgrade parlamenta koji će koristiti osobe sa invaliditetom.

Kako je navedeno u tenderu, rok za primanje ponuda za izvođača radova je 13. jul, a dan kasnije biće odabran najpovoljniji ponuđač, odnosno ponuda među onima koje pristignu.

Iz Narodne skupštine RS su pojasnili kako je lift za osobe sa invaliditetom (takođe i toalet prilagođen njima) jedina investicija u zgradi Narodne skupštine u ovoj godini.

“Lift i toalet biće građeni u toku ljetne pauze u radu parlamenta. U ovom trenutku osobe u invalidskim kolicima mogu da uđu u zgradu, jer je na ulazu izgrađena rampa za kolica, u salu za plenarne sjednice u prizemlju i takođe u restoran u prizemlju zgrade. Za njihovo kretanje napravljene su i tri pokretne rampe”, kazali su u NS RS.

Međutim, dalje od toga ne mogu. Svih ovih godina pristup na prvi i drugi sprat parlamenta za njih nije bio moguć.

“Gradnjom lifta osobama sa invaliditetom sada će biti omogućeno da pristupe Kabinetu predsjednika, potpredsjednika, maloj sali, salonima, odborima i poslaničkim klubovima na prvom i drugom spratu”, pojašnjavaju iz NS RS.

Pojašnjavaju da je tender za javnu nabavku lifta za osobe sa invaliditetom raspisan 29. juna, te da je njegova vrijednost 79.900 KM.

“Po rješenju arhitekata, lift u postojećoj zgradi Narodne skupštine može da se ugradi na samo jednom mjestu. Radi se o unutrašnjosti zgrade gdje će biti ugrađen takozvani panoramski lift, a riječ je o tipu lifta čiji su zidovi u staklu”, pojašnjavaju iz Narodne skupštine.

Kako su podsjetili, ideja o gradnji ovog lifta datira još od 2012. godine, no tada su odustali od projekta zbog nedostatka sredstava.

Iz Narodne skupštine podsjećaju da po konvencijama sve javne institucije imaju obavezu da omoguće pristup osobama sa invaliditetom ili da uklone arhitektonske barijere koje im onemogućavaju kretanje.

“Proteklih godina veliki broj NVO, koje okupljaju osobe sa invaliditetom ili se bave zaštitom njihovih prava, insistirao je na rješavanju ovog problema u zgradi parlamenta, što će na radost svih uskoro biti riješeno, pa će osobe u invalidskim kolicima već od septembra moći da se slobodno kreću unutar cijele zgrade Narodne skupštine”, zaključuju iz ove institucije.*

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *