Ivanić i Dodik odali počast srpskim žrtvama na Velebitu

Društvo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić prisustvovao je današnjem parastosu nad Šaranovom jamom na Velebitu, povodom ”Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine” i 76 godina od stradanja više od 40.000 lјudi, uglavnom Srba, u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag tokom Nezavisne Države Hrvatske.

-Ne smijemo da zaboravimo žrtve koje je podnio naš narod, rekao je Ivanić poklanjajući se žrtvama, kojih je, prema do sada prikuplјenim podacima, a koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno 40.123.

Ivanić je rekao da je i ove, kao i prošle godine, došao na ovo mjesto da oda počast nevino stradalim žrtvama i podrži napore Udruženja ”Jadovno 1941.” koje iz entuzijazma radi na očuvanju uspomene na istoriju i masovno stradanje Srba.

-Obaveza zvaničnika je da se poklone na ovakvim mjestima, a dodatno nas obavezuju mjesta stradanja koja su danas izvan teritorije Republike Srbije i Republike Srpske. Naša je obaveza da čuvamo te veze, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Parastosu nad Šaranovom jamom prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je istakao da ne smiju biti zaboravljene žrtve ustaških pokolja.

-Teško je i oprostiti, ali smo ovdje da odamo počast stradalima. Ovdje je ubijeno 40.000 Srba koji su dovedeni iz BiH, Hrvatske i Srbije. Stradali su obični ljudi, ali i oni koji su bili dio nacionalne elite, rekao je Dodik novinarima poslije parastosa.

Predsjednik Udruženje “Jadovno 1941” Dušan Bastašić zahvalio je zvaničnicima i hodočasnicima što su prisustvovali obilježavanju Dana sjećanja na Jadovno i napomenuo da zločini nad Srbima ne smiju biti zaboravljeni.

Nakon parastosa hodočasnici su posjetili jamu pod Grginim Brijegom, uz koju postavljen časni krst koji je osveštan u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Hodočasnici su potom pješačili dva kilometra do mjesta, gdje je nekada bio sabirni logor Jadovno u Čačića docu. Kod časnog krsta, koji je na ovom mjestu postavljen 2012. godine, učesnici sabranja zadržali su se oko sat vremena.

U povratku su hodočasnici posjetili Memorijalni centar “Nikola Tesla” u Smiljanu, nakon čega je u selu Medak, pored Manastira Usjekovanja glave Svetog Jovana organizovano posluženje za hodočasnike.

Organizatori ovog molitvenog okupljanja su Udruženje “Jadovno 1941” i Eparhija gornjokarlovačka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *