Čelinac: Održana radionica “Živjeti sa poplavama”

Društvo

Interaktivna radionica “Živjeti sa poplavama”, koja je dio projekta podizanja građanske svijesti i spremnosti na poplave FloodLife, održana je u Čelincu.

U prepunoj skupštinskoj sali opštine Čelinac predstavnicima lokalnih vlasti i službi, volonterima i građanima predstavljeni su osnovni i specifični ciljevi projekta, sa naglaskom na web stranicu www.poplave.org, praktičnim vodičima kako postupati prije, u toku i poslije poplave i mobilnoj aplikaciji SOS 121.

– Našu opštinu nažalost poplave nisu zaobišle, kao ni posljedice poslije njih. Čelinac je prepoznao značaj i rado postao dio ovog projekta, zajedno sa Banjalukom, Prijedorom i Oštrom Lukom, a moram naglasiti i da smo jedina od četiri opštine koja je finansijski podržala njegovu implementaciju. Uvjereni smo da će korist koju ćemo svi imati od projekta FloodLife biti višestruka, da ćemo biti puno spremniji za slučaj poplava za koje se ipak nadamo da se neće ponoviti – rekla je Milijana Topić, zamjenica načelnika opštine, otvarajući radionicu.

Prisutne su pozdravili i direktor Razvojne agencije Čelinac Aleksandar Branković i Milovan Ćosić, samostalni stručni saradnik za poslove civilne zaštite opštine Čelinac.

– Razvojna agencija Čelinac uključena je od samog početka u projekat FloodLife, jer smo uvjereni u njegovu veliku društvenu korist. Svaki aspekt ima specifičan značaj za podizanje svijesti i pravovremeno planiranje strategije odbrane od poplava – rekao je Branković i izrazio zadovoljstvo i želju za budućom saradnjom sa Exit centrom.

Kroz projekat FloodLife Civilna zaštita Čelinca dobiće novu opremu, čamac i šest kompletal lične opreme – suva odijela, kacige, čizme, užad, prsluke za spasavanje i pakete prve pomoći. Takođe, na rijeci Jošavki biće postavljena i moderna automatska hidrološka stanica koja će postati dio komunikacionog sistema ranog upozoravanja na poplave.

– Poplave koje su nas zadesile 2014. godine bile su nam ozbiljna životna škola i shvatili smo koliko smo u tom trenutku bili slabo pripremljeni za takav tip vanredne situacije. Od majskih poplava do danas radimo na unapređenju civilne zaštite, nabavljanju potrebne opreme, a veliku korist od ovog projekta ćemo imati i kroz program obuke za spasavanje koji će proći naši volonteri – rekao je Ćosić.

Kroz radionicu detaljnije su predstavljeni praktični vodiči koji po prvi put na ove prostore uvode novitete, poput porodičnog plana.

– Informisanost kako se treba ponašati u slučaju poplave prvi je korak u prevenciji koji su svi prisutni samim svojim dolaskom na ovu radionicu upravo napravili. Drugi korak je odabir onih informacija koje svakom individaulno mogu pomoći, a treći je da se one proslijede što većem broju ljudi. Tako ćemo napredovati i pojedinačno i kao društvo – rekla je Tanja Milešević tokom predstavljanja vodiča.

Ona je istakla značaj planiranja i prevencije štete, najbitnije savjete za stanovništvo i poslovne subjekte, detaljnije objasnila šta su porodični plan, osnovni i dodatni paketi, upozorila na vidljive i nevidljive opasnosti koje prijete tokom i nakon poplava.

– Ljudski životi su prioritet broj jedan u bilo kojoj vrsti opasnosti, a da bismo zaštitili živote moramo znati kako da to uradimo. U vodičima ima mnogo infomacija, ali to je zbog toga što su poplave izuzetno kompleksan problem i jedino tako mu se može prisupiti. Pozivamo vas da pročitate vodiče, prihvatite sve što smatrate korisnim i podijelite svoje znanje sa drugim ljudima. Sve što uradimo danas po ovom pitanju investicija je za budućnost – rekla je ona.

Bitan dio projekta su upotreba informacionih tehnologija u cilju informisanosti i ranog upozoravanja na opasnosti. Internet stranica www.poplave.org i mobilna aplikacija SOS 121 čine lako dostupnim najvažnije informacije, poput upozorenja zvaničnih institucija na nadolazeću opasnost, praćenje stanja vodostaja na odabranim rijekama i lokacijama u realnom vremenu, mape opasnosti i mape rizika, informacije o klizištima, uticaju klimatskih promjena i brojne druge sadržaje.

– Značaj volonterizma je posebno istaknut i na portalu i na mobilnoj aplikaciji. Korisnici će na jednostavan način moći da postanu dio baze volontera i da pomognu svojoj lokalnoj zajednici u slučaju potrebe. Svaka pojedinačna akcija za opšte dobro čini nas i boljim ljudima i boljim društvom – poručeno je na radionici.

Kroz projekat FloodLife odabrani volonteri iz Čelinca imaće priliku da besplatno steknu međunarodno priznate licence u Trening centru za potragu i spasavanje na vodama, tokom obuke koja će biti organizovana tokom ovog mjeseca u kanjonu Vrbasa.

– Moja porodica nije poplavljena jer živimo na brdu, ali jesmo bili u strahu od klizišta. Srećom, nismo imali takve probleme, koji su pogodili dosta ljudi u Čelincu. Lično sam član civilne zaštite i smatram da su sve informacije koje smo čuli na radionici jako korisne i da će nam pomoći da budemo puno spremniji u slučaju potrebe – rekao je Danijel Marinković.

Radionica je završena kratkim interaktivnim kvizom kojim su prisutni testirali svoje znanje o poplavama i ugodnim druženjem uz zakusku i osvježenje.

 

poplave.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *