Sindikalci traže da menadžeri svojom imovinom nadoknade minuse

Društvo

Sindikalci iz Republike Srpske i Federaciji BiH odlučniji su nego ikad u nameri da menadžere koji su odgovorni za propast javnih preduzeća napokon treba početi lično kažnjavati.

Sindikalci iz Srpske smatraju da bi svaki direktor, te predsednik upravnog ili nadzornog odbora, pre nego što preuzme funkciju, morao da potpiše izjavu da je saglasan da će za svoj rad, odnosno eventualne propuste, garantovati ličnom imovinom.

Njihove kolege iz FBiH već su pokrenule inicijativu za stvaranje zakonskog osnova koji bi omogućio da rukovodioci u javnim preduzećima budu novčano kažnjeni zbog gubitaka, blokade ili likvidacije firmi.

Jednoglasni su da je krajnje vreme da se prekine praksa da pojedinci po nekoliko mandata sede u direktorskim foteljama, a da preduzeća tonu, sve do stečaja ili likvidacije.

Smatraju da je van pameti da se rukovodioci iz ovakvih situacija izvlače bez ikakvih posledica i sankcija, uprkos činjenici da su na najodgovornijim pozicijama proveli i više od deceniju.

Kolektivna odgovornost

U Sindikatu uprave srpske ističu da bi, u slučaju da lična imovina bude garant njihovog rada, mnogi direktori i predsednici pomenutih odbora dobro razmislili kakve će poslovne poteze povući.

– Nepošteno je da zbog nečijeg nesavesnog poslovanja ispaštaju građani i država. Kad bi garantovali imovinom, direktori javnih preduzeća bi se sigurno ponašali daleko više domaćinski nego sad. Takođe, ne bi imali mogućnost da se pravdaju kolektivnom odgovornošću, što je sada praksa – kaže predsednik ovog sindikata Božo Marić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *