Komemoracija u Potočarima: Sahranjeni posmrtni ostaci 71 žrtve

Društvo

Ukopom posmrtnih ostataka 71 žrtve, završena je komemoracija u Potočarima. Ove godine, možda je bilo i najmanje onih koji su odali počast srebreničkim žrtvama, iako je u Potočare od jutros pristizao veliki broj autobusa.

Među onima koji su prisustvovali komemoraciji je i Šemso Jusić, član porodice jedne od žrtava.

“Danas kopam ovdje od amidže sina, inače mog amidžića. Prije pet godina određeni posmrtni ostaci su nađeni u sekundarnoj masovnoj grobnici. Svi posmrtni ostaci nisu pronađeni”, ispričao je Šemso Jusić.

Ukopu posmrtnih ostataka prethodio je komemorativni skup sa kojeg su poruke poslali zvaničici. Tu su bile i najveće mjere obezbjeđenja, jer su na jednom mjestu bile brojne delegacije. Iz Turske je stigao zamjenik premijera, a bili su prisutni brojni ambasadori, među kojima i Morin Kormak, koja poručuje da svojim dolaskom pokazuje trajnu podršku i posvećenost žrtvama.

Slične poruke, poslali su i Džonatan Mur, šef misije OEBS-a, ali i šef delegacije Evropske unije u BiH. Svima im se, između ostalih, obratio i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“Pomirenja i bolje budućnosti u BiH ne može biti nez pravde i istine. Jer istina je jedini oslonac pred teškim iskušenjima sa kojima s esuočavamo svaki put kada se izgovori riječ Srebrenica. Samo ojačani istinm bićemo u stanju da se odupremo tim iskušenjima”, rekao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Baš kao što su i najavili u Potočare su stigli Čedomir Jovanović i Nenad Čanak. Poslali su skoro identične poruke, sa potpuno drugačijim tumačenjima dešavanja u Srebrenici od onoga što je zvaničan stav Srbije.

Iako je svima dobro poznato kako se u Potočarima prije dvije godine proveo tada srpski premijer, Jovanović je poslao poruke, slične onim prošlogodišnjim.

“Nema tog suda, koji umjesto nas može ponijeti svoj dio odgovornosti. Zato ovdje i dolazim. Nadam se da će se ovdje vrlo brzo pojaviti zvaničnici Srbije i RS sposobni da urade samo ono što oni mogu da urade kao vlasti i iz Banjaluke i iz Beograda”, kaže Čedomir Jovanović, predsjednik LDP-a.

A oglasio se i Aleksandar Vučić. Predsjednik Srbije je rekao da ove godine nije stigla zvanična pozivnica za komemorativni skup u Potočarima, ali i da oni koji dolaze iz Srbije, mogu da iskažu svoj lični stav. Poručuje da se u Srebrenici dogodio zločin i da saosjeća sa porodicama žrtava, kao i da su odnosi Srba i Bošnjaka ključni za ta dva naroda koji su, kako kaže, potrebni jedan drugom.

Iz Srbije je u Potačare stigao i predsjednik Bosnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić.

“Pred svima nama Bošnjacima,Srbima,Albancima, Hrvatima i svim drugima ne preostaje nista drugo, već da otvorimo novu stranicu, stranicu dijaloga i stranicu pomirenja, zato su nam potrebni hrabri ljudi, ljudi sa čvrstim etičkim načelima”, rekao je Muamer Zukorlić, predsjednik Bosnjačke demokratske zajednice.

I ove godine u Potočarima je bezbjednost bila na najvišem niovu, a incidenata nije bilo. Policije je bilo na svakom koraku, a biće je i sutra, kada će se porodioce srpkih zrtva u nekoliko sela oko Bratunca prisjetiti svojih najmilijih na mjestima njihovog stradanja.

atvbl.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *