Kablovski operateri traže da SIPA istraži poslovanje Sport Kluba

Društvo

Kablovski operateri u BiH upozorili su poslanike Parlamenta BiH da se jedan od njih, HT Eronet, ovih dana našao pod snažnim pritiskom da potpiše štetan ugovor i plati program Sport Klub po dvostruko višoj cijeni od one određene rješenjem Konkurencijskog savjeta BiH.

U otvorenom pismu kablovski operateri iz Akopa su pozvali poslanike da angažuju SIPA-u da rasvetli ovaj slučaj međunarodnih dimenzija. Izgleda da je nakon afere sa Sport Klubom i neplaćanjem poreza u Hrvatskoj o kojoj je nedavno pisao list »Nacional«, na pomolu je slična nova i u BiH.

Operateri su u svom pismu istakli da grupacija Telemach, koja je vlasnik Sport kluba, pune četiri godine neće da izvrši pravosnažna rješenja, odnosno omogući konkunrentima na području BiH otkupljivanje prava na emitovanje Sport Kluba, čime se direktno narušava tržište, a korisnik nema mogućnost izbora operatera.

– Vrhunac je nastao ovih dana kada se politika umiješala i dogovara se da HT Mostar d.d. (Eronet) plati duplo višu cijenu nego što je rješenjem nadležnih organa predviđeno, pri čemu će Eronetovih četiri milona KM otići u nepovrat i završiti u poreskim oazama – navode kablovski operateri.

Za one koji možda nemaju sve informacije pojasnićemo šta se dešavalo od početka.

– KS BiH je u decembru 2013. godine kao nadležni organ za konkurenciju donio rješenje kojim je naložilo grupaciji Telemach i njihovoj firmi United media iz Rumunije, da programe Sport klub omogući svojim konkurentima po transparentnim i nediskriminatorskim uslovima. Odmah po prijemu tog rješenja Telemach je dva puta podigao cijenu Sport Kluba, da u slučaju potpisa ugovora uzmu dvostruko više novca nego što to vrijedi. Ovo rješenje je potvrdio Sud BiH svojom presudom od 14. septembra. 2015. i Apelacioni sud BiH 30. marta 2016. godine. Ukratko, najviši organi pravosuđa BiH presudili su da Telemach mora programe Sport Klub dati svim peratorima. Telemach se, kao što se vidi, oglušio se na rješenja najviših sudskih instanci ove države.

Na novu prijavu AKOP-a u koju su bili uključeni i BH Telecom d.d. i HT Mostar d.d., KS BiH je 23.12.2015 donijo novo rješenje u kojem je:

– Utvrdio da Telemach nije izvršio rješenja KS BiH i presudu Suda BiH.

– Naložio Telemachu, ponovo, da kanale Sport Klub da svim operaterima u BiH po istim cijenama kakve su dobile kompanije Telemach i Total TV.

– Naložio plaćanje kazne za neizvršenje rješenja u iznosu od 250 000 KM.

Telemach je platio kaznu, ali rješenja do današnjeg dana nisu izvršili. AKOP je već februara 2016. zatražio prinudno izvršenje. Da bi to izbjegao, Telemach je u javnost dao cjenovnik po kojem se cijena Sport Kluba navodno promijenila. Dva dana prije donošenja rješenja KS, cijenja je promijenjena na fantastičnih 5,26 KM po korisniku mjesečno za HD paket, a za SD su povećali za 3,31 KM.

To je tačno dva puta skuplje od onoga što je KS naložio Telemachu za cijene kanala. Ta prevara bi im gotovo i uspjela, da nije u arhivu KS arhivirana kopija ugovora Telemacha i Total TV izuzeta po službenoj dužnosti. Iz nje se vidi da je Sport Klub dat Telemachu i TOTAL TV-u po cijeni nižoj od dvije KM po korisniku mjesečno i da su prevarom pokušali od ostalih naplatiti te kanale duplo skuplje.

Nažalost, postupak izvršenja je čekao do maja 2017. godine, jer su starim članovima KS istekli mandati, a imenovanje novih članova trajalo je do maja. Prošlog mjeseca je novi Savjet uzeo predmet i zatražio dodatno izjašnjenje od Sport Kluba. Konačno je postalo jasno da će poslije pet godina izbjegavanja da izvrši pravosnažno rješenje KS i presuda Suda BiH, a kanale Sport Klub-a moraće dati svojim konkurentima.

Nepoštovanjem zakona Telemach je tokom pet godina građanima uskratio operaterima BH Telecom, HT Mostar, M:Tel, Elta Kabel, TXTV otkupljivanje prava na ovaj program zgrnuo milione. Istovremeno, prisilili su i mnoge operatere u državi – koji su bili konkurenti Telemacha – da prestanu da se bave tom djelatnošću i da prodaju svoje mreže ovoj kući.

Otkrivena je i prevara sa dvostrukim naplaćivanjem kanala, pa je bilo jasno da će Telemach po rješenju morati dati operaterima BH Telecom, HT Mostar i drugim cijenu koja je zapisana u ugovoru i koja je dva puta niža nego što su prevarom pokušali naplatiti. To rješenje o prinudnom izvršenju rješenja, poštujući da su izvršene zadnje dopune, treba biti izvršeno narednih dana ili sedmica, najvjerovatnije prije avgustovskih odmora.

Vidjevši da će Sport Klub konačno morati dati konkurentima, grupacija Telemach je smislila novu prevaru. Iako su kanale Sport Klub godinama uskraćivali BH Telecom i kablovskim operatorima te zadnjih godinu dana i HT Mostar, sada putem politike vrše pritisak na njih kako bi isti 15 dana prije donošenja rješenja o izvršenju prihvatili da umjesto rješenja i izvršenja rješenja dobiju Sport Klub po dvostruko višoj cijeni. To znači, da ako BH Telcom sačeka dvije sedmice da se zaključi izvršenje, za svojih 150 000 korisnika u naredne tri godine bi platili kanale Sport Klub grupaciji Telemach oko deset miliona maraka, a ako bi potpisali ugovor prije izvršenja rješenja, za prava bi platili duplo više. Da li iko vidi razlog, zbog čega bi neko petnaest dana prije nego što će se prinudnim izvršenjem rješenja moći dobiti kanali po regularnoj cijeni, potpisao ugovor po neregularnim duplo višim cijenama?

Do današnjeg dana politika nije povukla BH Telekom u tako očitu korupciju.

Kako piše Hercegovina.info i navodi izjavu predsjednika uprave HT Mostar, da su pregovori za Sport Klub završeni i da narednih dana slijedi potpis ugovora, očito je da politika gura Eronet u potpis štetnog ugovora po tu kompaniju po kojem bi za prava Sport Klub kanala za naredne tri godine platili osam miliona maraka umjesto četiri, koliko bi platili ako bi sačekali 15 dana na rješenje KS o prinudnom izvršenju rješenja. I, naravno, odmah iza potpisa tog ugovora politika bi naredila članovima KS da ne rade na izvršenju, jer je Eronet “obezbijeđen”. Tako će Eronet biti oštećen za četiri miliona KM.

To je nova prevara Telemacha. Pored nje postoji još jedna. Da bi pobjegli od izvršenja rješenja 2015. godine Telemach je obavijestio KS da IKO MEDIA iz Rumunije nema više prava za Sport Klub i da nije sposoban izvršiti rješenje. U stvari su onesposobili kompaniju da izvrši rješenje, a prava prenijeli na svoju drugu firmu u Luksemburgu.

U Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevo treću godinu leži krivična prijava protiv odgovornih lica iz Sport Kluba zbog zloupotrebe dominantnog položaja utvrđenog u KS BiH i Sudu BiH. Na predmetu se ne radi, iako je u pitanju međunarodni kriminal. Zato pozivamo SIPA-u da ovaj međunarodni kriminal istraži i utvrdi ko je odgovoran za to što tužilac ne dira taj predmet.

Mi Vas pozivamo, da angažujete parlamentarnu komisiju da ispita sve nezakonitosti oko Sport Kluba, prevashodno vezano za miješanje politike u slučaj “Eronet”. Treba samo još utvrditi ko od političara pritišće da se taj ugovor potpiše, ko u stvari učestvuje u korupciji, vrijednoj četiri milona KM. Dodatno Vas molimo da zamolite gospodina Zvizdića da odgovori AKOP-u na upit kojeg prilažemo, jer do danas nismo dobili odgovora po ovom pitanju.

Srpskacafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *