Načelnik Gradiške uskratio finansije CKUD “Lepa Radić” jer nije politički podobno!?

Društvo

Predsjednik CKUD-a “Lepa Radić” iz Gradiške Davor Simišić uputio je otvoreno pismo načelniku opštine Zoranu Adžiću, nakon što su opštinski organi uskratili dio finansijskih sredstava ovom kulturno-umjetničkom društvu zbog navodne političke obojenosti.

Simišić u pismu Adžiću izražava žaljenje što CKUD “Lepa Radić”, umjesto da svu svoju energiju troši na unapređenje kulturno-umjetničkog amaterizma i stvaranje uslova za bolji rad i rezultate, mora da se “brani” od pojedinaca iz Opštinske uprave.

– Obzirom da se istrajalo u oduzimanju prostora u društvenom domu u Novoj Topoli koji smo koristili u saradnji sa OKUD-om „Petar Kočić“, a prethodno nam je nepravedno uskraćen dio pripadajućih sredstava iz budžeta opštine za ovu godinu, ne preostaje nam ništa drugo nego da javno progovorimo o ovoj temi, navodi se u pismu.

CKUD, koji obilježava godišnjicu obnove rada, 63 godine od osnivanja i pune 42 godine aktivnog rada, primoran je da se uz podršku javnosti bori za svoja prava, jer je načelnik Adžić zaključio da članstvi ovog kulturno-umjetničkog društva “politički obojeno”. U pismu se sa “najvećim gađenjem” odbacuju insinuacije o povezanosti s nekom političkom partijom i navode da su udruženje svojih članova i opštine Gradiška.

– Da li smo mi to politički obojeni zato što smo na naše manifestacije pozivali zvanične predstavnike vlasti i od njih tražili podršku? Načelnika opštine, predsjednika Skupštine, narodne poslanike, odbornike… Da li smo politički obojeni zato što su nam pomagale određene javne ustanove i preduzeća? Evo, obraćali smo se vama kao rukovodiocu radne jedinice. Zašto nam niste pomogli? Pozivali smo vas dok ste bili narodnik poslanik, a kasnije i kao načelnika. Zašto niste došli? – navodi se u pismu. 

Predsjednik CKUD-a Davor Simišić  ističe da je cilj pisma da se sa dijelom navedenih problema upozna šira javnost i da se prestane sa nepotrebnim političkim intervencijama u kulturi, kao i da se učinjene greške isprave.

– U dva navrata ste nam rekli: „Za*ebavaćemo se na sve načine!“ Poštovani načelniče, nama nije do za*ebancije. Mi bismo rado učili dvokorak i trokorak, varalicu i poskok, taktove, pjesme i koreografije, tradiciju, pjevali i svirali, putovali, družili se, slušali aplauze i pohvale, dobijali priznanja… A mi, kao prognanici u sopstvenom gradu, treba da prosimo i potucamo se po neuslovnim prostorima. Zar nije na sramotu vas nekoliko koji vodite ovu opštinu da odnos prema jednom od najstarijih udruženja bude negativan primjer za Gradišku, umjesto suprotno? – navodi se u pismu CKUD-a načelniku opštine.

Pismo CKUD “Lepa Radić” načelniku Gradiške Zoranu Adžiću u izvornom obliku pročitajte na njihovoj zvaničnoj stranici na Facebooku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *