Voćari traže da Vlada RS proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše

Društvo

Voćari Republike Srpske iduće sedmice podnijeće zahtjev Vladi RS da proglasi stanje elementarne nepogode zbog dugotrajne suše koja je gotovo u potpunosti uništila ovogodišnji urod voća. Iz Vlade RS za sada ne reaguju na ovu najavu.

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju o procjeni uticaja suše na poljoprivrednu proizvodnju u 2017.godini, i u cjelosti podržala mjere i aktivnosti koje preduzima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a koje su usmjerene na ublažavanje posljedica suše, saopšteno je iz Vlade.

Iz Vlade navode da “uvažavajući činjenicu da je voda jedan od osnovnih faktora ekonomične poljoprivredne proizvodnje, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kontinuirano preduzima niz aktivnosti” i nabrajaju do sada realizovane i projekte koji su u planu:

– Izgrađeni su sistemi za navodnjavanje u Pelagićevu i Novom Selu na površini od 826 ha;
– U toku je izgradnja sistema u Bratuncu na površini 436 ha i u Trebinju na površini od 860 ha;
– Pokrenut je tenderski postupak za izgradnju sistema u Ljubinju na površini od 250 ha;
– Priprema se tehnička dokumentacija za sistem u Potkozarju na 1200-1500 ha i Semberiji 400-500 ha, kao i UTU uslovi za Maglajane na 120 ha;
– Završena je izrada glavnog projekta Kanala Vrbas-Osorna čime će biti obezbjeđeno izvorište za navodnjavanje oko 14.500 ha poljoprivrednih površina.

Iz vlade takođe ističu da “stručne službe Ministarstva kontinuirano prate stanje na terenu u svim područnim jedinicama, pružaju stručnu pomoć proizvođačima u prevazilaženju posledica suše, informišu nadležne institucije i predlažu mjere”.

Vlada RS i dalje ćuti na zahtjeve poljoprivrednika da im se pomogne u saniranju šteta od proljetnog mraza, ali i suše koja vlada sedmicama. Resorno ministarstvo nije se oglasilo ni povodom najave Udruženja vođara RS da će uputiti zahtjev Vladi da proglasi stanje elementarne nepogode zbog dugotrajne suše.

-Evidentne su štete od samog proljetnog kasnog mraza. Tu smo imali jako velike štete na području Republike Srpske. Štete su po procjenama komisija iz lokalnih zajednica oko 25 – 26 miliona maraka i to su štete uzete u samoj fazi berbe. Kada se završi berba i kada se ti proizvodi uskladište, to bi bilo daleko više, oko 50 miliona maraka, tvrdi Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Voćari najavljuju da će Vladi RS iduće sedmice zvanično uputiti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode zbog suše, jer smatraju da su se stvorili svi uslovi za to.

– Ako želimo da održimo proizvodnju moramo imati snažnu pomoć Ministarstva poljoprivrede i Vlade RS kako bi ostala ta poljoprivreda u funkciji i kako bi veliki broj radnika ostao na svojim radnim mjestima, a zna se da u kompletnom agraru i poljoprivredi najviše radnika zapošljava se u voćarskoj proizvodnji, kaže Dojčinović.

Ukoliko se Vlada ogluši na njihove zahtjeve, Dojčinović je rekao da će na Upravnom odboru Udruženja voćara RS razmotriti situaciju i preduzeti nove mjere i inicijative.

-To bi se moralo da usvoji hitno, u roku mjesec ili dva dana, jer poslije će biti kasno. Već u devetom mjesecu ulažemo sredstva za naredni period, da se ne bi desilo kao prošle godine kada smo dobili jako kasno i jako malo sredstava, tako da nam ta sredstva nisu ništa praktično ni pomogla, jer se radilo o jako maloj količini novca po jednom hektaru, poručio je Dojčinović.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *