Banjalučani neće da potpišu ugovore sa Vodovodom i Elektrokrajinom

Društvo

Ni pretnje isključenjem struje i vode brojne potrošače nisu naterale da sklope ugovore sa Vodvodom i Elektrokrajinom.

Skoro četiri godine traju aktivnosti kako bi svi potrošači sa ovim preduzećima potpisali ugovore o međusobnim pravima i obavezama, ali za neke Banjalučane to je i dalje bezuspešno.

Preduzeća uglavnom ističu prednosti i činjenicu da bez ugovora korisnici ne mogu ni da ostvare svoja prava u slučaju nekog spora, ali brojni potrošači o tome i ne razmišljaju.

Jedni strahuju iz samo njima poznatih razloga, drugi su u imovinsko- pravnim zavrzlamama, dok treći nisu završili formalne, vlasničke obaveze nakon preuzimanja nasledstva.

Među njima je i penzionerka Borka M., koja još nije prevela račun za struju na svoje ime, za kuću nasleđenu od supruga.

– Narušenog sam zdravlja, plašim se da bi to zahtevalo puno hodanja po kancelarijama, pa stalno odlažem taj posao- dodaje ona.

Prema rečima Predraga Klincova, portparola “Elektrokrajine”, na području Banjaluke ugovore o snabdevanju strujom do sada je potpisalo 74 odsto kupaca.

– Prava kupca koja se regulišu ugovorom prvenstveno se odnose na obezbeđenje ugovorene količine, snage i kvaliteta preuzete električne energije. Sklapanje ugovora je besplatno i ne ograničava kupca u pravu eventualne promene snabdevača u budućem periodu – rekao je Klincov i dodao da će kupcima, koji odbiju zaključenje ugovora, biti isključena struja.

U “Vodovodu” su kazali da je sa potrošačima do sada potpisan 21.481 ugovor ili 46 odsto od ukupnog broja potrošača.

– Za one potrošače koji ne sklope ugovor, komunalna usluga može biti uskraćena. Nadamo da do toga neće doći, te da će se potrošači odazvati i sklopiti ugovore o korištenju javnog vodovoda i javne kanalizacije – poručuju iz ovog preduzeća.

Stotine NEP potrošača

Predrag Klincov, portparol Elektrokrajine” ističe da u Banjaluci ima više stotina građana sa nepotpunom prijavom, tzv. NEP potrošača.

– Njima se, kao uslov za potpisivanje, ostavlja određeni rok za kompletiranje prijave za dobijanje elektroenergetske saglasnosti i uplate naknade po tom osnovu, nakon čega mogu potpisati ugovor- pojašnjava on.

 

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *