ReStart prikuplja potpise da se ograniči kupovina skupih limuzina

Društvo

Predstavnici pokreta „ReStart Srpska” počeli su danas u Banjaluci prikupljanje potpisa građana koji smatraju da nabavku službenih automobila koji se kupuju novcem iz budžeta treba ograničiti na iznos od 60.000 KM.

Osim toga, peticijom traže i smjenu ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Meleševića, veća budžetska izdvajanja za kulturu, te nabavku udžbenika za djecu sa posebnim potrebama na srpskom jeziku.

– Na ovaj način želimo da omogućimo svim građanima da iskažu svoj stav i podrže zahtjeve, prije svega mladih ljudi, izraženih na protestima pod nazivom „Zatvori škole, kupi Audi” održanim 8. avgusta ove godine u parku „Mladen Stojanović” u Banjaluci, navode iz ReStarta.

Ističu da na taj način žele da omoguće i građanima koji možda neće biti u prilici da dođu na naredne proteste, da iskažu svoj stav i poruče vlastima da je dosta bahaćenja na račun siromašnih građana Srpske.

– Kao što je već poznato, pokret „ReStart” smatra da je nabavka luksuznog automobila za potrebe ministra prosvjete i kulture Dane Maleševića u iznosu od gotovo 120.000 KM u vrijeme kada se u Srpskoj zatvara 15 područnih odjeljenja osnovnih škola nepotrebno, nekulturno i bezobrazno prema građanima, saopštili su iz ReStarta.

Smatraju nedopustivim slična ponašanja drugih ministara u Vladi Srpske, ali i drugih izabranih zvaničnika i predstavnika vlasti na svim nivoima.

– Ukoliko Vlada Srpske, tokom naredne sedmice, ne pokaže isti stav prema ovom pitanju, i ne ograniči nabavku službenih automobila na iznos od maksimalno 60.000 KM sa PDV-om, kako smo i najavili, organizovaćemo i naredne proteste, poručuju u saopštenju.

Navode da pritisci kojima su izloženi i prijetnje koje je doživio odbornik u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković, nisu ništa drugo do “pokušaj vlasti da pokaže kakvom silom ugnjetava i plaši one koji govore istinu”.

– Ono što tražimo od vlasti u Srpskoj, tražimo i od predstavnika Srpske u institucijama BiH, i u tim zahtjevima nećemo odustati, niti će nas išta pokolebati. Sa akcijama nećemo stati sve dok s bahaćenjem ne prestanu oni koji nam se smiju i potcjenjuju naše zatjeve, a pri tom, troše naš i novac građana Republike Srpske, poručili su iz ReStarta.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *