Banjaluka: Donesena odluka o upotrebi simbola grada

Društvo

Odbornici Skupštine grada Banja Luka donijeli su odluku o upotrebi simbola grada, kojom su utvrđeni uslovi korišćenja i načina zaštite simbola Grada Banja Luka.

Simboli Grada – grb i zastava mogu se upotrebljavati samo u obliku, sa sadržinom i na način predviđen Statutom i ovom Odlukom.

Odlukom je propisan način upotrebe grba u sva tri nivoa, kao i zastave, koji obavezuje kako Grad Banju Luku kao vlasnika, tako i fizička ili pravna lica koja se bave privrednom, zanatsko-preduzetničkom, obrazovnom, kulturnom, sportskom ili drugom javnom djelatnošću a koja imaju potrebu da koriste simbole Grada.

Odlukom je regulisana i upotreba simbola Grada kada je u pitanju održavanje kulturnih, sportskih, naučnih i drugih javnih manifestacija. Definišu se i mogući načini prikazivanja sva tri nivoa grba i zastave u skladu sa određenim standardima.

Utvrđena je i obaveza pribavljanja odobrenja za upotrebu simbola, propisan postupak izdavanja odobrenja, kao i način kontrole izvršenja istog. Takođe, Odlukom su utvrđeni slučajevi zabrane upotrebe simbola Grada, kao i sankcije za nedozvoljenu upotrebu.

Podsjećamo da je Skupština Grada na prošloj sjednici održanoj 20. i 21. jula ove godine donijela Statutarnu odluku o utvrđivanju simbola Grada Banja Luka, kojom je izmijenjen član 6. Statuta na način da je propisano da Grad ima simbole – grb i zastavu, koji simbolišu istorijsko, kulturno i prirodno nasljeđe Banja Luke, te je dat opis grba i zastave.

Na današnjoj sjednici donesene su i odluke o pristupanju procesu izrade Strategije razvoja grada za period od 2018. do 2027. godine, o dodjeli poslovnih prostora Inovacionom centru sa namjenom osnivanja i podrške „start – ap” zajednica i Udruženju „Jadovno 1941“.

Parlament je dao saglasnost na program rada JU Banski dvor-Kulturni centar Banja Luka, za 2017. godinu, te prihvatio više informacija, od kojih:

– o broju djece obuhvaćene predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, po mjesnim zajednicama;
– o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata na području Grada;
-o javnom prevozu i o poslovanju „Čistoće“ a.d. Banja Luka, u 2016. godini.

“Zeleno svjetlo” dobio je i izvještaj o radu Odbora za žalbe zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Banja Luka.

U okviru kadrovskih pitanja, donesene su odluke o uslovima i raspisivanju konkursa za popunu upražnjenog mjesta direktora JU Centar za socijalni rad Banja Luka i za popunu upražnjenih mjesta članova Upravnog odbora JU Radnički univerzitet Banja Luka.

Doneseno je i više odluka iz oblasti prostornog uređenja, kao i odluka o ustupanju bez naknade JU OŠ „Miloš Crnjanski“ Banja Luka, pomoćnog objekta – dijela ograde iz Poslovne zone „Ramići-Banja Luka“.

Odbornik Vladimir Mirošljević obavijestio je Skupštinu da će ubuduće djelovati kao odbornik Ujedinjene Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *