Banjaluka: Uvođenje nulte zone parkiranja dalo dobre rezultate

Društvo

Od 1. jula ove godine, u sistemu naplate parkiranja počela je sa funkcionisanjem nulta zona parkiranja, u koju spadaju parkirališta kod Muzeja savremene umjetnosti RS (poznatije kao Kraš), kod hotela Palas, te u ulicama Ivana Franje Jukića, Gajevoj i Milana Tepića (dio kod Parka Petar Kočić), sa ukupnim kapacitetom 254 parking mjesta.

Direktno povećanje obima parkiranja na najopterećenijim parkiralištima u centralnoj gradskoj zoni, a što je bio cilj uvođenja nulte zone, ostvaren je. Naime, broj parkiranja u julu i avgustu, u odnosu na iste mjesece prethodne godine, na navedenim parkiralištima je povećan za skoro 25 odsto.

– Cijena parkiranja nije mijenjana, ali je ograničeno maksimalno vrijeme koje vozači mogu ostaviti svoje automobile, i to na dva časa, te je ovom regulativnom mjerom omogućeno većem broju vozača da koriste parkirališe. Sa finansijskog apekta ostvaren je za 10 odsto veći prihod u navedenim mjesecima – kažu u Odjljenju za saobraćaj i puteve.

Podsjećamo, plaćanje parkiranja u nultoj zoni je omogućeno i putem sms-a, te je uveden i novi broj za naplatu – 0835114.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *