Uvođenje nove vakcine čeka ispunjenje uslova

Društvo

Republika Srpska trenutno nema nikakve mjere za prevenciju nastanka upale uva, pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa, a uvođenje vakcine protiv ovih bolesti u program obavezne vakcinacije još je na dugom štapu.

U Institutu za javno zdravstvo RS su, komentarišući informaciju da će u Srbiji od 1. marta iduće godine biti obavezna pneumokokna vakcina koja štiti od pomenutih bolesti, kazali da u Srpskoj još nisu ispunjeni svi uslovi kako bi se u program obavezne vakcinacije uvela ova vakcina.

– Ovo ni u kom slučaju ne znači da neće biti uvedena u neko dogledno vrijeme – rekli su u Institutu.

Pedijatar Branislav Lolić kaže da je u mnogim razvijenim zemljama ova vakcina odavno obavezna, te da bi njeno uvođenje i kod nas sigurno bilo korisno.

– Pneumokok je bakterija koja izaziva respiratorne infekcije koje su kod djece dosta česte tako da bi uvođenje ovakve vakcine imalo smisla. Ova oboljenja u RS sada isključivo liječimo antibioticima, ali nema nikakve mjere za njihovu prevenciju – rekao je Lolić i dodao da bi uvođenje vakcine sigurno bilo i ekonomski opravdano.

U RS je za svu djecu obavezna vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti: tuberkuloza, hepatitis B, difterija, tetanus, veliki kašalj, dječija paraliza, hemofilus influence tip B, morbili (male boginje), rubeola i zaušnjaci.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *