Sindikat doktora medicine traži ostavku ministra Bogdanića!

Društvo

Strukovni sindikat doktora medicine RS zatražiće ostavku ministra zdravlja Republike Srpske Dragana Bogdanića zbog odluke o smjeni direktora bolnice u Zvorniku Milorada Drljevića i imenovanja Jovana Okuke, kao i loše situacije u bolnici u Doboju.

Iz Sindikata tvrde da ih je posebno naljutilo objašnjenje ministra Bogdanića da smjena mora biti provedena zbog neuplaćenih doprinosa, zbog čega će tražiti njegovu ostavku.

-Mi ćemo u pismenoj formi to dostaviti već u ponedeljak vladi RS sa razlozima i obrazloženjem, a pogotovo zato što smo revoltirani samim tim što dešavanja koja su nastala u Zvorniku i Doboju su ostala bez ikakvog odjeka od strane resornog ministra, rekao je Miodrag Femić predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Femićš ističe da Bogdanić do sada sve što je obećao nije uradio, da je urušio sve što se moglo urušiti u smislu kolektivnog pregovaranja i da nije ispoštovao ono što je obećao u vezi sa pravilnikom zdravstvenih ustanova i kolektivnim ugovorom koji je potpisan a ne poštuje se.

-S obzirom da nikad više nismo razgovarali iako smo tražili da razgovaramo sa resornim ministrom, s obzirom da smo dali masu prijedloga kako da ovaj naš zdravstveni sistem podignemo na zdrave osnove, resorni ministar nikad nije našao uviđavnosti da s nama razgovara i da krenemo u rješavanje situacije u zdravstvenom sistemu, kategoričan je Femić.

Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić kaže da je Bogdanić sam trebao podnijeti ostavku još ranije, jer je, kako ističe, on prvi ministar zdravlja koji je imao negativan revizorski izvještaj.

-Mislim da je sada krajnje vrijeme i da je to medicinskim žargonom rečeno sanitarna mjera da se on udalji. Međutim to je nedovoljna mjera i jako zakašnjela. U ovom trenutku potrebno je da se promijeni i Vlada RS koja u svom sastavu drži takvog ministra i podržava njegove odluke, istakao je bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić.

Dodaje da je potrebno prvo priznati da postoji problem u zdravstvu, a zatim pristupiti reformi Ministarstva zdravlja i donošenju svih zakonskih i podzakonskih akata koja su potrebna da bi sistem mogao normalno funkcionisati.

-Zatim treba reformisati ustanovu u koju odlazi najveći dio novca za zdravstvo, a to je Fond zdravstvenog osiguranja, da se izvrše različita regulisanja u zdravstvu, različiti normativi i standardi do kliničkih puteva, što je potrebno da se izradi, a što je kompleksan posao, zaključuje Stanić.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *