Sindikati Željeznica razjedinjeni, radnici trpe

Društvo

Ni drastične kazne protiv štrajkača glađu, koji su se borili za redovne isplate primanja, pa ostali bez plata, nisu približile stavove sedam sindikata železničara.

Dok direktori Železnica RS pakuju ekspresno penzionisanje 212 radnika po novom zakonu, a jedanaestorica štrajkača glađu, koji su, zbog borbe za radnička prava, ostali praznih džepova, smišljaju kako pregurati mesec, u sedam sindikata, koji deluju u ŽRS, i dalje svako priča svoju priču. Jedni ćute i čekaju, drugi sakupljaju pomoć, treći slave ili pišu otvorena pisma.

Akcija skupljanja pomoći štrajkačima, kojima je odbijeno i do 80 odsto plate, počela je juče u Novom Gradu, posredstvom Sindikata STD. Istina, niko nije dao ni pfeniga gotovine, nego samo potpis da pristaje da mu se, od sledeće plate, odbije od jedne do 10 KM u korist kolega.

– Svoje sam ime stavio na vrh liste i upisao deset maraka. To je najmanje što mogu da uradim za kolege, koji su rizikovali svoje zdravlje boreći se i za naše interese – kaže inicijator akcije Željko Latinović.

Ne znaju šta ko radi

U isto vreme, železničari u Doboju su uz piće, pečenje i muziku u penziju ispraćali 26 kolega, verovatno poslednjih u ŽRS, koji će biti penzionisani „po starom“.

Domaćin slavlja bio je predsednik reprezentativnog Sindikata železničara RS Milijan Marković, a počasni gost bivši direktor ŽRS Sreten Telebak.

– Nije mi poznato da oni sakupljaju nekakve priloge i nemam nikakav komentar na taj štrak glađu, koji nije po zakonu – poručio je Marković.

Nije mu, tvrdi, poznato ni ko je od sindikalaca pisao Svetskoj banci, mada ne isključuje mogućnost da se neko „bavi i takvim poslovima“.

Ništa bez stava odbora

Autor tog pisma je Simo Cvjetković, lider Samostalnog sindikata mašinovođa RS. Tvrdi da je čelnike Svetske banke upozorio da aktuelno rukovodstvo ŽRS nije u stanju da provede resteruktuiranje, ali kad su u pitanju štrajkači glađu i njihove plate Cvjetković izbegava da „izabere stranu“.

– Solidarisaću se sa kolegama, u tolikim sam humantarnim akcijama učestvovao, pa mogu i u ovoj, ali kad je u pitanju stav Sindikata mašinovođa ne mogu se izjašnjavati, jer nemam stav odbora – kaže Cvjetković.

Sastanak za odabrane

Ministar saobraćaja RS Neđo Trninić je u petak u Banjaluci održao, kako je zvanično saopšteno, „sastanak sa sindikatima o restrukturianju“, koje su prisutvovala samo dvojica sindikalaca: Milijan Marković i Simo Cvjetković.

Predsednik Sindikata STD i jedna od organizatora septembarskog štrajka glađu Zlatko Marin kaže da se „rukovodioci odavno sastaju sami sa sobom“, a Marković tvrdi da „ne zna ko je pozvan, a ko nije“.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *