Radnici naplatili 900.000 KM od Željeznica RS

Društvo

Sa računa “Željeznica RS” do sada je zaplijenjeno oko 900.000 maraka na osnovu presuda koje su radnici dobili protiv ovog preduzeća.

Oko 2.000 radnika tužilo je preduzeće zbog umanjenja toplog obroka od 2012. do 2015. i regresa iz 2011. godine. Advokat radnika Branislav Cvijanović rekao je da je do sada izvršena naplata u 18 predmeta i da je ostalo još oko 200.

– Kroz 18 predmeta naplaćeno je oko 900.000 maraka. Očekujemo da novac i u ostalim predmetima koji su stigli na naplatu bude isplaćen – kazao je Cvijanović.

Željezničari su krajem prošle godine podnijeli novu tužbu protiv preduzeća zbog neisplaćenih toplih obroka i ostalih naknada za 2016. godinu, a Cvijanović ističe da je Okružni sud u Banjaluci donio presudu u njihovu korist.

– Okružni sud je odbio žalbu “Željeznica” na prvostepenu presudu, kojom je preduzeće dužno da isplati topli obrok i ostale naknade. Do kraja ove godine krenućemo sa izvršenjem i ove presude – kazao je Cvijanović.

Bord direktora Svjetske banke, koja zajedno sa Vladom RS sprovodi proces restrukturiranja “Željeznica”, razmatraće 7. decembra odluku o odobravanju kredita od 51,30 miliona evra. Taj novac biće utrošen za raščišćavanje obaveza prema zaposlenima u ovom preduzeću.

Do kraja ove godine biće penzionisano 212 radnika, koji su stekli uslove za penziju u skladu sa izmjenama Zakona o “Željeznicama RS”.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *