DODIK NAS OPET SLAGAO: Stanove prodao jeftinije, unio više keša preko granice!

Društvo

Nakon što je objelodanjeno da je u zemlju iz Srbije unio 200.000 € u gotovini, Milorad Dodik je javnosti porijeklo tog novca pravdao prodajom dvaju svojih beogradskih stanova. Međutim, ugovori u posjedu Frontala otkrivaju da je Dodik te stanove prodao dosta jeftinije – za 143.000 €.

Piše: Stefan Mačkić

„[J]a sam, radeći poslove koje sam radio, ’89 – ’89. godine! – i ’90. godine u Beogradu kupio i imao sedam stanova. […] Ostala su dva. […] Ja sam to pokušavao duže vrijeme da prodam i nisam uspijevao, i pokazala se prilika da to učinim nedavno. Znači, evo, tu su ugovori o prodaji tih stanova. Novac je plaćen sa banaka koje su dale kredit kupcima i to je došlo na moj račun. I onda [sam] došao u poziciju, za neke porodične potrebe mi je trebao novac, i taj novac sam digao uredno sa računa ove Komercijalne banke, […] otišao na granicu sa Srbijom, prijavio da taj novac iznosim, došao u Bosnu i Hercegovinu i na graničnom prelazu prijavio taj novac. Mislim, sve sam uradio u skladu sa zakonom.”

Tim je riječima Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, krajem juna obrazlagao porijeklo 200.000 € (oko 391.000 KM) u gotovini koju je nešto ranije prenio u našu zemlju. Tada je voditelju „Teleringa” Mati Đakoviću pokazivao i ugovore o prodaji pomenutih stanova, smještenih na beogradskom Bulevaru kralja Aleksandra. Pošto su dokumenti bili podaleko od kamere, gledaoci su mogli samo da nazru njihov sadržaj, ali ne i da razaznaju ugovorenu cijenu; u tome im nije pomogao ni novinar javnog radio-televizijskog servisa koji je sa Dodikom razgovarao. No, Frontal je te ugovore pribavio, mada djelimično cenzurisane, i sada ih takve i objavljuje.

Dodik je prvo početkom jula 2016. godine ugovorio prodaju jednog od stanova za iznos od 68.000 € (oko 133.000 KM), a iz prateće notarske potvrde proizilazi da je vrijednost te nekretnine nešto više od 13.000.000 dinara, što je po tadašnjem kursu iznosilo oko 107.000 € (oko 209.000 KM). Zatim je krajem oktobra iste godine ugovorio i prodaju drugog stana na istoj adresi, istovjetne površine od 78 m² i vrijednosti, ali po drugačijoj cijeni – 75.000 € (oko 147.000 KM). Oba stana su, dakle, prodana za ukupno 143.000 € (oko 280.000 KM).

Kabinetu predsjednika Republike jutros smo uputili pitanja o ovom slučaju na koja je Dodik trebalo da odgovori, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili povratnu informaciju. Građani su tako ostali bez objašnjenja o porijeklu 57.000 € (oko 111.000 KM), kolika je razlika između Dodikove zarade na osnovu ugovora o prodaji dvaju stanova i iznosa gotovine koji je prenio preko granice.

Frontal.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *