Vakcina protiv gripa od 18 do 22 marke

Društvo

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je juče u pojedinim domovima zdravlja u RS, dok će u ostalima početi iduće sedmice, a osim besplatne vakcine, građanima je dostupna i komercijalna koja košta od 18 do 22 marke.

Institut za javno zdravstvo RS obezbijedio je ove godine 1.600 komercijalnih i 15.000 vakcina za stanovnike koji su oslobođeni plaćanja.

– Vakcinacija u Institutu u Banjaluci je počela, a cijena komercijalne vakcine iznosi 18 KM. Zainteresovani se mogu vakcinisati radnim danom od osam do 14 časova – rekla je portparolka Instituta Milka Mrđa.

Direktor Doma zdravlja u Doboju Radoslav Nikolić kaže da je počela vakcinacija za građane oslobođene plaćanja.

– Komercijalna vakcina tek treba da stigne, a njena cijena biće sigurno oko 20 KM – rekao je Nikolić.

Epidemiolog u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja u Prijedoru Milica Otković istakla je da su nabavili oko 1.500 vakcina.

– Protiv gripa se vakciniše u prosjeku hiljadu ljudi godišnje, među kojima je najviše penzionera, a vakcina košta 18 KM – rekla je Otkovićeva.

Stanovnici Trebinja moći će se vakcinisati iduće sedmice.

– Vakcine iz Instituta smo dobili, a vakcinacija počinje u ponedjeljak. Komercijalnu vakcinu nemamo – rekla je epidemiolog u trebinjskom Domu zdravlja Jelena Durić.

Dom zdravlja u Kozarskoj Dubici, u kojem je takođe počela vakcinacija, nabavio je 330 doza besplatnih vakcina.

Vakcinacija u Loparama počeće u ponedjeljak, a direktor Doma zdravlja u ovoj opštini Želimir Nešković kazao je da je obezbijeđeno 150 besplatnih doza.

– Obezbijedili smo i 100 doza za stanovnike koji ne podliježu obaveznom vidu zdravstvene zaštite i koji će tu uslugu plaćati 22 KM – rekao je Nešković.

Ljekari ističu da se dvije sedmice nakon vakcinacije razvija zaštita protiv gripa.

Besplatna vakcina

Pravo na besplatnu vakcinu imaju pacijenti na hemodijalizi i oni koji su završili hemoterapiju, zatim insulin zavisni dijabetičari, kao i pacijenti koji su imali operaciju na srcu. Vakcina protiv sezonskog gripa se preporučuje i hroničnim bolesnicima, starijim osobama, kao i onima koje dolaze u kontakt sa većim brojem ljudi.

Cijene komercijalnih vakcina

Institut za javno zdravstvo RS – 18 KM

Dom zdravlja Doboj – 20 KM

Dom zdravlja Prijedor – 18 KM

Dom zdravlja Lopare – 22 KM

Dom zdravlja Trebinje – nema

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *