Ni 10 godina poslije ubistva Milana Vukelića ne zna se ko su ubice i nalogodavci! (FOTO)

Društvo

Protestnom šetnjom koja je u podne krenula sa centralnog banjalučkog Trga Krajine, članovi porodice, prijatelji i poštovaoci, podsjetili su da se na današnji dan prije deset godina dogodilo brutalno ubistvo inženjera Milana Vukelića, za koje još niko nije odgovarao.

Sa protesta su upućeni zahtjevi odgovornim institucijama da se ovaj zločin konačno rasvijetli, utvrdi ko je ubica, ali i ko su nalogodavci ubistva.

Sestra ubijenog Vukelića Ljiljana Todorović podsjeća da je bivši direktor policije RS Uroš Pena, četiri godine nakon ubistva rekao da je policija taj predmet riješila, ali da je problem dokazivanja.

– To znači da policija ima saznanja o izvršiocima i naručiocima ubistva moga brata. Raduje me što postoji pošteni dio policije koji želi da se ovo ubistvo riješi. Postoji ljudi koji su voljeli Milana jer je bio častan i pošten, kaže ona.

Takođe podsjeća da je policija imala direktnog učešća u prijetnjama Milanu Vukeliću, a vjerovatno i u prikrivanju tragova ubistva.

– Mog Milana su pokupili sa ulice i doveli u kancelariju Dragog Maleševića, načelnika u MUP-u. Tu je sjedio i Mile Šušljika, savjetnik Stanislava Čađe. Malešević mu je prijetio, govoreći da mora paziti na svoju djecu. Mile Šušljika je samo mirno sjedio i posmatrao mog brata, procjenjujući da li je on tip čovjeka koji će nasjesti na prijetnje i odustati ili je čovjek koji će ići do kraja. Milan je išao do kraja, navodi Ljiljana Todorović.

U protestvoj šetnji, osim članova porodice i prijatelja ubijenog Milana Vukelića, bili su i članovi pokreta Restart Srpska.

Ni deset godina od ubistva Milana Vukelića ubica nije otkriven, niti će biti kako sada stvari stoje. Očigledno se odgovorni za njegovo ubistvo skrivaju ispod plašta trenutne političke elite u Republici Srpskoj i sve dok se ta politička elita ne promijeni počinilac se neće izvesti pred lice pravde, rekao je predsjednik Restarta Stefan Blagić.

Novinar Miljan Kovač, koji godinama istražuje i piše o ubistvu banjalučkog inženjera optužuje aktuelnu vlast u Republici Srpskoj za zataškavanje ovog zločina.

– Režim Milorada Dodika deset godina skriva istinu o ovom zločinu i jasno je da zločin neće biti razotkriven dok je ovaj režim na vlasti. Onaj ko skriva činjenice o nekom zločinu je saučesnik u zločinu. Svake godine o ubistvu Vukelića se sve manje govori i režimski mediji ćute. Odgovor ko je ubio Milana Vukelića će otvoriti brojna druga pitanja, kao i dati mnoge druge odgovore.

Vukelić je ubijen u eksploziji autobombe 6. novembra 2007. godine oko 20.20 u banjalučkom naselju Starčevica. 

Ispod Vukelićeve ford fijeste postavljena je eksplozivna napravu s 800 grama TNT-a, koja je aktivirana najvjerovatnije daljinskim upravljačem i to u trenutku kada je automobil prolazio pored zgrade MUP-a RS i Osnovne škole “Branko Radičević” u banjalučkom naselju Starčevica.

U automobilu su bili i Slava Pepinović, konobarica iz kafića “Vučko”, čiji je vlasnik bio pokojni Vukelić i čuvar u tom kafiću Tomislav Dobrnjac, kojem su nakon teških povreda amputirane obje noge.

Ubice i nalogodavci do danas nisu otkriveni.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *