Mataruga stigao na sastanak sa studentima

Društvo

Rektor Univerziteta u Banjaluci, Milan Mataruga, stigao je u zgradu rektorata gdje će se sastati sa predstavnicima studentskih organizacija koje su danas organizovale protest. Studenti ga dočekali aplauzom.

{youtube}mxa4mN3dIoI?t=5s{/youtube}

Studenti banjalučkog univerziteta blokirali su danas zgradu Rektorata u znak protesta protiv rukovodstva Univerziteta i nezadovoljstva zbog, kako kažu, učestalih afera u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Predstavnici Unije i Saveza studenata pozvali su rektora i prorektore na sastanak.

“Ako se ne ispune naši zahtjevi za sastankom danas blokiraćemo cijeli univerzitet i nastavu. Rektor je rekao da će doći kada završi sa obavezama povodom Dana univerziteta”, danas ranije je izjavio Ratko Savić, predsjednik Unije studenata RS.

Savić i njegove kolege kažu da rukovodstvo novac troši na proslavu umjesto da zaposle stručni kadar. U zgradi Rektorata trenutno se nalazi između 100 i 150 studenata.

Rektor, Milan Mataruga, danas je bio zauzet u Banskom dvoru gdje se održavala svečana akademija povodom 42 godine rada i razvoja banjalučkog Univerziteta.

Studenti, između ostalog, zahtijevaju da se istraže afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu, da se najboljim studentima ponudi ostanak na Univerzitetu, da do kraja godine bude zaposleno 100 asistenata, da se kroz softver za plagijate ”provuku” radovi svih profesora i zaposlenih na univerzitetu.

Organizatori protesta kažu da su zahtjevi potpisani od strane svih predstavnika studentskih organizacija. Međutim ne slažu se svi sa ovom tvrdnjom.

Ljubiša Aćimović, predsjednik Kluba studenata FPN-a kaže da današnji protesti predvođeni Ratkom Savićem predsjednikom Unije studenata RS nemaju podršku na Filozofskom, Ekonomskom niti Pravnom fakultetu.

“To danas je vrijeđanje inteligencije svih studenata od strane njihovih kvazi-predstavnika. Žalosno je što se politika prelijeva na fakultete i u studentske organizacije, ali to se dešava često prije izbora za studentske organizacije”, kaže Aćimović

{youtube}x_U2NfBeyzA{/youtube}

Da je današnji protest studenata koji su zauzeli zgradu Rektorata politički motivisan tvrde i naši sagovornici sa Pravnog fakulteta. Kažu da studentska organizacija koja je navedena na spisku onih koje su danas podržale protest studenata, nije ona koja predstavlja mlade pravnike

“Studenska organizacija Pravnog fakulteta koja podržava proteste je udruženje osnovano prošle godine u kojem je Ratko Savić, predsjednik Unije studenata RS, predsjednik skupštine. Osnovana je zbog toga što oni nisu mogli preuzeti Studentski savez Pravnog fakulteta, koje po Statutu fakulteta predstavlja studente”, kaže izvor sa Pravnog fakulteta.

Jedan od studenata kaže u oči upada da su zahtjevi studenata “standarni” i nisu konkretni.

“Rektor Univerziteta je član SNSD-a, predsjednik Unije studenata je član Mladih SNSD iz Gradiške. Većina studenata ima iskrene namjere, ali poznajući rukovodstvo to je evidento sukob unutar SNSD-a”, kaže naš sagovornik.

mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *