Banjaluka: Uručeni podsticaji za samozapošljavanje

Društvo

Gradonačelnik Igor Radojičić, uručio je danas ugovore o dodjeli gradskih podsticaja za 52 sugrađana koji su se prijavili na javni poziv za dodjelu sredstava za samozapošljavanje. Riječ je o subvencijima u pojedinačnim iznosima od 3.000 do 7.000 KM.

-Najviše prijavljenih na javni poziv, a i odobrenih subvencija jeste po 17 iz oblasti usluga i zanatstva, slijedi ugostiteljstvo i nešto manje ostalih subjekata. Ukupno za ove subvencije izdvojili smo 263.000 KM. Time Grad Banja Luka nastavlja da dodjeljuje sredstva sa ciljem smanjenja broja nezaposlenih u gradu i pomoći privredi – kazao je Radojičić.

On je najavio da će sutra biti dodijeljene subvencije za zapošljavanje po drugim linijama, i to za nabavku osnovnih sredstava, sufinanasiranje sertifikacije i prekvalifikacija.

-Ukoliko bismo sabrali sredstva koja se izdvajaju za zapošljavanje, samozapošljavanje, po raznim linijama, poljoprivredu, uključujući prenamjenu zemljišta i ono što se ulagalo u industrijsku zonu kao oblik podrške privredi došli bismo do iznosa od oko tri i po miliona maraka izdvojenih ove godine iz gradskog budžeta – naglasio je gradonačelnik Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović, kazao je da su ove godine bili nešto drugačiji kriterijumi kada je riječ o dodjeli subvencija.

-Između ostalog, dali smo mogućnost da apliciraju preduzetnici koji su registrovali svoju djelatnost od 1. januara do dana zatvaranja konkursa. Ranije je bio slučaj da su samo u periodu konkursa morali da registruju svoju djelatnost – rekao je Komljenović.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *