Sud potvrdio optužnicu protiv bivših direktora “Alumine”

Društvo

Osnovni sud u Zvorniku potvrdio je optužnicu protiv pet osoba zbog sumnje da su nelegalnom prodajom otpada oštetili preduzeće „Alumina“ iz Zvornika za oko 330.000 maraka.

Optužnica je potvrđena protiv bivših direktora „Alumine“ Giedrijusa Grigalijusa, direktora zvorničke fabrike Glinice „Birač“ Virginijusa Vajega i još tri osobe. Ovaj slučaj pokrenut je kada je Uprava kriminalističke policije MUP RS još 2013. godine podnela izveštaj tada Specijalnom tužilaštvu u vezi sa prodajom sekundarnih sirovana i uništavanja poslovnih knjiga.

Prema optužnici, Grigalijus je u periodu od 8. aprila da 18. avgusta 2011. godine, u dogovoru sa Vajegom i uz pomoć V. Z. N. N. i K. A. prodao oko 730 tona neklasiranog otpadnog metala za 329.977 maraka.

-Sav novac od prodaje prisvojili su za sebe, a ukupna potraživanja su ostala nenaplaćena i nakon godinu dana su knjižena na troškove – navedeno je u optužnici.

Grigalijus je kao direktor „Alumine“ 8. aprila 2011. godine u dogovoru sa Vajegom i drugim osobama dogovorio sa vlasnikom „Auto prevoznik Novak Nikolić“ prodaju maskimalno 1.000 tona ne klasiranog otpadnog metala po tačno ugovorenim cenama.

– Prema ugovoru dogovoreno je da se plaćanje obavi žirlano po preuzimanju robe na žiro račun „Alumine“, ali to nije realizovano na dogovoreni način – pojasnili su u optužnici.

Dalje se navodi da je po nalogu Grigalijusa i Vajege u poslovnim knjigama „Alumine“ ugovor upotrebljen u svrhu ne istinitog prikazivanja načina prodaje ove robe.

-Grigalijus je lično deo ove robe i to 223 tone, umesto Nikoliću, prodao preduzeću „Kantić compani“ iz Doboj Istoka. Za ovu prodaju dobio je 100.979 maraka lično od K. A. vlasnika preduzeo „Kantić kompani“ – navedeno je u optužnici.

Deo od 506 tona otpadnog željeza N. N. je predao firmi „Cibos“ iz Sarajeva, a za to mu je isplaćeno 228.998 maraka. Određenu količnu novca zadržao je za sebe na ime provizije, a deo je predao na ruke V. Z. i Vajegi.

-Njih dvojica su novac prisvojili umesto da on bude uplaćen na bankovni račun „Alumine“ – piše u optužnici.

Na ovaj način Grigalijus je počinio krivična dela pronevera, falsifikovanje i uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga, a Valerijs još i pomaganja u preneveri. Za ista krivična dela tužilaštvo tereti i ostalu trojicu optuženih.

Izveštaj protiv Litvanaca

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS u septembru ove godine podnelo je izveštaj protv Giedriusa Grigalijusa, Virginijusa Vajege, Martinasa Ugianskisa i Mindaugasa Kazakevičijusa.

Kazakevičijus i Grigalijus su osumnjičeni da su počinili krivično delo zloupotreba ovlaštenja u privredi, a Vajega i Ugianskis se sumnjiče za za nesavestan rad u službi. Oni se osumnjičeni da su za više pravnih lica pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 26.881.589 maraka i 165.000 dolara, za koliko su oštetili “Aluminu”.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *