Reagovali tek kad je klizište pola Banjaluke ostavilo bez vode

Društvo

Klizište uz magistralni put, koje je oštetilo vodovodnu cijev i presušilo slavine u šest naselja, prijeti godinama.

Iz „Vodovoda“ su još pre dve godine upozoravali na ovaj scenario, ističući da se na ovoj lokaciji nalazi primarni cevovod i da će pola grada ostati bez vode, ukoliko se problem ne reši.

Zoran Popović, v.d. direktora, ponovio je isto i pre neki dan, ističući da je ugrožen i Univerzitetski klinički centar. U ovoj firmi kažu da su uradili šta je u njihovoj nadležnosti, kako bi normalizovali snabdevanje vodom.

– Kvar koji je uzrokovan klizištem u blizini mosta u Srpskim Toplicama je otklonjen, a do urednog vodosnabdevanja naselja koja su ostala bez vode došlo je u nedelju oko 17 časova. Što se tiče klizišta, eventualnog novog aktiviranja i sanaciji istog, taj deo je u nadležnosti JP „Putevi“ RS. Svi relevantni organi su obavešteni o nastaloj situaciji i u toku je rešavanje problema na svim aspektima – poručili su iz „Vodovoda“.

Meštani Srpskih Toplica pričaju kako nadležni još od 2002. godine obećavaju da će rešiti problem u njihovom naselju, koji tada, kažu, nije bio ovako velikih razmera.

– U nekoliko navrata su iz Gradske uprave najavljivali da će sanirati klizište uz most, koje se posle poplava povećalo, kao i trotoar prema osnovnoj školi, što je takođe neophodno. Jednom su nešto i popravljali, ali pitanje je kako, ako se klizište opet aktiviralo – priča J. M. iz Srpskih Toplica.

Pojedini stanovnici veruju i da se klizište pojačalo, otkako je sa tog mesta posečeno drveće, te sumnjaju da će ikakvi radovi sada tu pomoći.

– Kiše su velike, odroni zemlje isto, čim tu nema potpornog zida slaba vajda od radova. Sigurno je 400 metara puta ugroženo, sve će to otići u vodu, ali niko zbog toga ne dolazi. Problema će sigurno biti i na autobuskoj stanici, tu čista voda već sedam meseci teče – ispričao je jedan meštanin.

Grad je inače 2015. godine finansirao sanaciju obale Vrbasa u Ulici Manjačkih ustanika. Tada je rečeno da je obala utvrđena nasipanjem čvrstog materijala, kao i da je sanirana pešačka staza koja je bila u potpunosti oštećena.

Danas međutim, druga priča. Iz Gradske uprave kratko odgovaraju da je to u nadležnosti “Puteva Srpske”.

Iz “Puteva” su potvrdili da će što ranije krenuti u sanaciju klizišta, da su ekipe u ponedeljak bile na terenu i snimile stanje, te da bi danas mogao da bude sačinjen izveštaj.

Na mestu klizišta, juče su bile samo dežurne ekipe, i nije bilo nikakvih radova, zbog neradnog dana u celoj Republici.

Saobraćaj se na tom delu bio je usporen, jer je umesto asfalta, put posut šljunkom.

Podsetimo, i naselje Drakulić dugo je imalo problema zbog klizišta u Ulici Mlađe Ćusića, koj je takođe pretilo da uništi glavnu vodovodnu cev i tako ostavi bez vode čak 4.000 domaćinstava.

Ovaj veliki problem, Grad je sanirao pre dve godine, u isto vreme kada su bili i radovi u Srpskim Toplicama.

– Da se sačekalo još koji dan, klizanje zemlje bi sigurno ugrozilo cevi. Srećom po meštane, radovi su završeni – rekao je predsednik MZ Željko Dojčinović.

Bez vode po celi dan

Zbog klizišta bez vode su ovog meseca već dva puta bila naselja Karanovac, Srpske toplice, Pobrđe, Kočićev vijenac, naselje Đure Đakovića i niže zone Lauša.

– Vode nije bilo ceo dan. Komšije su u panici, i kad dođe voda pravimo zalihe jer je ovo već drugi put za 15 dana da se klizište aktivira. Sezona je kiša i snega, ako ubrzo ne reše problem biće sigurno još gore – strahuju stanovnici Lauša.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *