Ćuprija na Drini i dalje bez upotrebne dozvole

Društvo

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu po svemu sudeći neće u skorije vrijeme dobiti upotrebnu dozvolu, jer se radovi na uklanjanju nedostataka, koji su trebali biti završeni u oktobru, još izvode.

Rekonstrukcija poznate ćuprije na Drini počela je 2013. godine, a radovi, čija je vrijednost procijenjena na oko deset miliona KM, okončani su u decembru 2015. godine.

Međutim, ovaj kulturno-istorijski spomenik ni dan-danas nije dobio upotrebnu dozvolu jer su višegradske vlasti zajedno sa institucijama koje su učestvovale u projektu obnove uočile 11 nedostataka.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević ističe da su radnici turske firme „Erbu“, koju je Turska razvojna agencija TIKA imenovala za izvođača radova na rekonstrukciji mosta, bili dužni da nedostatke otklone do 24. oktobra, što se nije desilo. Ovaj rok dogovoren je u avgustu na sastanku predstavnika svih institucija koje su uključene u rekonstrukciju višegradske ćuprije.

– TIKA je bila dužna da nas do navedenog roka pismeno obavijesti o otklanjanju nedostataka, ali od njih još nismo dobili nikakvo obavještenje, a prošla je sredina novembra. Lani smo prvobitno dogovorili da se ti propusti otklone do maja ove godine – istakao je Đurević.

Dodao je da s nestrpljenjem čekaju otklanjanje svih propusta kako bi se formirala komisija koja će obaviti tehnički prijem, a most konačno dobio upotrebnu dozvolu.

Prema njegovim riječima, Zavod za zaštitu spomenika BiH nikada nije dao saglasnost za postavljanje vrste kamena koja se sada nalazi na ćupriji, zbog čega je naloženo novo popločavanje.

– Kamen koji su postavili poslije jedne zime je počeo da se kruni i raspada. Rasvjeta nije urađena kako treba i često ne radi. Takođe, Osojnički potok svake godine nanosi velike količine šljunka, a oni nisu predvidjeli prilaz tom potoku – rekao je Đurević.

Kao najveći problem koji je istaknut je podizanje nivoa rijeke Drine, čime je smanjena propusna količina vode.

– Sipali su velike količine kamenja u korito rijeke oko stubova ćuprije, čime su podigli nivo korita rijeke i smanjili propusnu moć kroz lukove. U slučaju da se pojave velike vode, lukovi ne bi mogli propustiti svu vodu, čime bi u opasnost došla sama ćuprija – pojasnio je Đurević.

U agenciji TIKA ističu da će svi nedostaci biti otklonjeni do kraja novembra.

– Iako je dogovor bio da se radovi završe do 24. oktobra, nismo uspjeli ispoštovati rok jer je prilikom zamjene kamena trebalo paziti da se ne ošteti drugo kamenje. Imali smo i poteškoća u pronalaženju i nabavci novog kamena, a problema je bilo i sa analizom maltera – istakli su u agenciji TIKA.

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu građen je od 1571. do 1577. godine, a od 2007. nalazi se na UNESKO-voj listi svjetske kulturne baštine.

Institucije

U Turskoj razvojnoj agenciji TIKA ističu da su se oko 11 nedostataka usaglasile sve institucije koje učestvuju u rekonstrukciji mosta Mehmed-paše Sokolovića.

– Na nedostatke je ukazala opština Višegrad, ali i nadzorni organ KGM iz Turske, kao i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, UNESKO u BiH, Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, te Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Srpske – istakli su u ovoj agenciji.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *