Prevoznici poskupljenje vozačkih ispita smatraju neopravdanim

Društvo

Udruženje saobraćaja i veza pri Privrednoj komori Republike Srpske protivi se mogućem poskupljenju vozačkih ispita, jer bi to izazvalo dodatno smanjenje broja kandidata, a prevoznicima otežalo zapošljavanje profesionalnih vozača.

Poskupljenje je predviđeno Pravilnikom o osposobljavanju kandidata za vozače koji je pripremilo Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH, a trebalo bi da početkom naredne godine stupi na snagu.

Prevoznici smatraju neopravdanim jedno od obrazloženja za ovo poskupljenje – zaštita procesa osposobljavanja kandidata i poboljšanje obuke.

“Ove ciljeve moguće je ostvariti većim kontrolama, a ne poskupljenjem, iza kojeg, kako tvrde prevoznici, stoje pojedini vlasnici auto-škola. Takođe, ovakve mjere dovešće do dodatnog smanjenja kandidata, a prevoznicima nedostaju vozači”, smatraju u Udruženju.

Oni navode da je Privredna komora Srpske, u saradnji sa nadležnim ministarstvima Republike Srpske, realizuje projekat kojim bi se zainteresovanim nezaposlenim licima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske omogućila prekvalifikacija i polaganje vozačkog ispita D kategorije po programu koji neće duže trajati od tri mjeseca.

“Na inicijativu Privredne komore Srpske pokrenuta je inicijativa za izmjene programa srednjoškolskog obrazovanja za vozače motornih vozila, kojim bi bilo predviđeno da svršeni učenici moraju polagati vozački ispit odgovarajuće kategorije u okviru redovnog obrazovanja”, navode iz Udruženja.

Dodaju da prevoznici konstantno ukazuju na nedostatak kvalitetnih praktičnih znanja, onih sa već stečenim diplomama, te da je na tom polju neophodno uložiti dodatne napore kako bi dobili što kvalitetnije vozače.

Privredna komora Srpske i Spoljnotrgovinska komora BiH pokrenule su inicijativu za izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja kako bi se na tržištu rada lakše dolazilo do vozača profesionalaca, imajući u vidu da mnogi odlaze u zemlje EU.

Do sada je već završeno anketiranje nezaposlenih sa evidencije Zavoda za zapošljavanje i utvrđeno je da postoji veliki broj onih koji su zainteresovani za prekvalifikaciju, a dodatni motiv im je ubrzan proces sticanja kvalifikacije vozača određenih vozačkih kategorija, te plata koja se kreće od 600 do 2.000 KM.

Mediji su ranije prenijeli da je Asocijacija auto-škola BiH tražila povećanje cijena vozačkih ispita sa 20 na 25 do 30 KM, što znači da bi polaganje vozačkog ispita poskupjelo od 350 do 400 KM.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *