Banjaluka: Poziv na besplatno testiranje na HIV

Društvo

Klinika za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske organizovaće 1. decembra u Banjaluci besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje na HIV/sidu i virusni hepatitis povodom Svjetskog dana borbe protiv ovih bolesti.

Besplatno testiranje i savjetovanje zainteresovani građani mogu obaviti u Savjetovalištu Klinike za infektivne bolesti 1. decembra od 7.00 do 19.00 časova, saopšteno je iz UKC Republike Srpske.

Svake godine povećava se broj građana koji se na testiranja javljaju tokom cijele godine, što ukazuje na podizanje svijesti o krvno i polno prenosivim bolestima – hepatitisu i sidi.

U okviru obilježavanja 1. decembra, održana su predavanja studentima medicine o infekciji virusom HIV-a.

Cilj ovih akcija je da se javnosti ukaže na ovaj zdravstveni problem i prevashodno smanji stigma i diskriminacija oboljelih u društvu.

Sve aktivnosti realizovane su u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, zdravstvenim ustanovama i drugim vladinim institucijama i nevladinim sektorom koji je imao značajnu ulogu, posebno u terenskom dijelu aktivnosti.

Iz UKC Srpske podsjećaju da u prizemlju Klinike za infektivne bolesti od 1. juna 2007. godine radi Savjetovalište za hepatitise B i C, te HIV infekciju u kojem se provodi dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na HIV, savjetovanje prije i poslije testiranja, brzi testovi na pločicama, psihococijalna podrška osobama koje žive sa hroničnim hepatitisom, te osobama koje žive sa virusom HIV-a ili sidom, kao i osobama iz njihovog okruženja.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *