Zloupotrebom položaja oštetili rudnik za više od milion maraka

Hronika

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Adnana Šabića (57), bivšeg direktora RMU Đurđevik, Esada Hodžića (69), bivšeg šefa službe za komercijalne poslove Rudnika, Nermina Alića (48), bivšeg rukovodioca sektora trgovine na veliko u firmi „Junuzović kopex“ Lukavac i protiv ove firme zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba položaja i ovlašćenja, a u vezi sa nabavkom i prodajom veće količine dizel goriva.

Šabić se tereti da je tokom 2006. godine, dok je obavljao funkciju direktora RMU Đurđevik, suprotno statutu rudnika i zakona, donio odluku o nabavci devet miliona litara dizela za period od dvije godine.

Firmu „Junuzović kopex“ stavio je u povlašteni položaj u odnosu na druge ponuđače, te je komsija za javne nabavke u rudniku uzela u obzir i ovaj kriterijum, te izabrala ovu firmu bez obzira što je druga firma imala jeftiniju ponudu za iznos od oko 750.000 KM.

Firma koja nije izabrana, a imala je jeftiniju ponudu i zadovoljavala sve druge kriterije, tužila je Rudnik i na osnovu pravosnažne presude Suda BiH od Rudnika naplatila izgubljenu dobit u iznosu od oko 1.160.000 maraka.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *