Bivši partizan i prvoborac sa Sutjeske se raznio bombom

Hronika

Štićenik Doma za stare i iznemogle osobe u Goraždu Hašim Redžić (89) iz Sarajeva ubio se aktivirajući ručnu bombu u kupatilu ove ustanove.

Tragedija se desila u utorak u 12.40 časova, nakon proslave novogodišnjih praznika u domu.

Poslije proslave Hašim je bio sa tri osobe u sobi. Sačekao je da svi izađu iz kupatila, ušao unutra i aktivirao bombu. Sreća u nesreći je što niko od zaposlenih i drugih štićenika nije povrijeđen. Razlog zbog kojeg je starac digao ruku na sebe niko ne može da pretpostavi.

Nije poznato na koji je način nabavio bombu, ali radi se o ustanovi otvorenog tipa. Osamdesetdevetogodišnjak je u domu bio smješten posljednjih nekoliko godina.

Zaposleni u ovoj ustanovi su u šoku i nevjerici, jer je nesrećni starac bio jedan od omiljenih stanara doma, učesnik Narodnooslobodilačkog rata i prvoborac sa Sutjeske. On se kao dječak priključio partizanima, preživio i ofanzivu na Sutjesci, a u posljednjem ratu izbjegao je iz Rogatice, gdje je do tada živio.

– Svi smo bili ovdje, na skromnoj svečanosti povodom novogodišnjih praznika, čestitali smo mu Novu godinu. Ovo nas je šokiralo. Nije bilo nikakvih indicija da će počiniti tako nešto. Žao nam je, jer radi se o čovjeku koji je bio istorija, tako da smo potreseni kao da nam je bio član porodice – kazao je direktor doma Safet Bajrović.

Uviđaj je obavila policija MUP-a Bosanko-podrinjskog kantona kao i dežurni mrtvozornik koji su potvrdili da je riječ o samoubistvu. Prema riječima glavnog kantonalnog tužioca Mirsada Bilajca, nema potrebe za otvaranjem istrage o ovom događaju. Tijelo je predato u gasulhanu Medžlisa islamske zajednice u Goraždu.

– Kako nema sumnji da se radi o krivičnom djelu, obdukcija neće biti naložena – rekao je Bilajac.

Tragična Hašimova smrt pogodila je mnoge, a ovaj bivši partizan sahranjen je juče.

Bolest

Prije nekoliko dana Hašim je dao izjavu za federalne medije povodom snimanja reportaže o domu.

Štićenici ove ustanove su tada završili radionicu izrade slika na aluminijumskoj foliji. Požalio se da je bolestan nekoliko dana i da se plaši infarkta. Rukovodstvu ustanove zahvalio je na organizaciji ovakvih aktivnosti koje starije osobe probude iz svakodnevice.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *