Švercerima heroina 10 godina zatvora

Hronika

Vanja Vuković (32) i Nemanja Matijaš (34) iz Prijedora osuđeni su Okružnom sudu u Banjaluci na po pet godina zatvora zbog šverca jednog kilograma heroina, čija je vrijednost procijenjena na oko 50 000 maraka.

Presudu je izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Pane Gavrić, navodeći da je tužilaštvo u potpunosti dokazalo da su optuženi počinili krivično djelo neovlaštene proizvodnje i prometa opojne droge. Gavrić je pojasnio da su optuženima izrečene minimalne kazne, što nije posebno obrazložio, ali je pomalo kontradiktorno rekao:

– Pri odmjeravanju kazne sud je cijenio način na koji je krivično djelo počinjeno, kao i vrstu droge koja je krijumčarena. Radi se o jednoj od najtežih vrsta narkotika koji uglavnom konzumiraju mladi – rekao je sudija Gavrić, navodeći da sud smatra da će se izrečenom kaznom postići svrha kažnjavanja.

Nakon toga sudija Gavrić je obojici optuženih ukinuo pritvor i pustio ih na slobodu. U izrečenu kaznu uračunato im je i vrijeme provedeno u pritvoru od 9. avgusta prošle godine, kada su i uhapšeni, a dužni su i da plate troškove postupka u iznosu od 2 780 maraka.

U presudi se navodi da su Vuković i Matijaš švercovali 922 grama heroina, s ciljem dalje preprodaje. Drogu su, kako se navodi, nabavili od njima poznate osobe u namjeri da je prodaju preprodavcima u Banjaluci, ali ih je u tome spriječila policijakoja je tokom transporta drogu otkrila u automobilu “passat” u kome su se Vuković i Matijaš vozili. Prilikom pretresa droga je pronađena sakrivena u filteru za vazduh ispod haube automobila. Tokom suđenja vještačenjima je potvrđeno da je od optuženih oduzet heroin, te da je na vrećici u kojoj je droga bila upakovana pronađen Matijašev DNK.

Inače, Vanja Vuković i Nemanja Matijaš poznati su kao višestruki prestupnici. Vuković je 2007. osuđen na dvije i po godine zatvora zbog miniranja automobila “kia” policijskom inspektoru Goranu Mikanoviću, ispod koga je podmetnuo 200 grama “TNT-a”.

SrpskaCafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *