Oštetili “Šećeranu” za 753 hiljada KM!

Hronika

Uprava kriminalističke policije MUP RS podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini protiv direktora firme “Agrocoop Export-Import“ Ljube Mrđena, stečajnog upravnika “Fabrike šećera ad Bijeljina” Mladena Košutića i direktora te firme Bojana Mrđena zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama oštetili “Šećeranu” za 753 251 KM.

Svima se na teret stavlja da su počinili krivična djela zloupotrebe ovlašćenja u prijavi, te zloupotrebu službenog položaja.

– U svojstvu odgovornih lica osumnjičeni su različitim finansijskim malverzacijama pribavila protivpravnu imovinsku korist za pravno lice iz Banjaluke, oštetivši “Fabriku šećera Bijeljina” za iznos od oko 753 251 KM – saopštio je MUP RS.

Kako saznajemo u izvještaju su navedene tri sumnjiva ugovora koje su osumnjičeni sklapali sa drugim preduzećima. Prvi se odnosi na ugovor o asignaciji koji je “Agrocoop” potpisao sa firmom “Merling” iz Zrenjanina i “Šećeranom”.

– Tim ugovorom “Agrocoop” je svoja dugovanja prema “Merlingu” u iznosu od 649 352 KM, po osnovu uvoza robe i usluga, prebacio na Šećeranu koja je zbog toga tužena. Stečajni upravnik uopšte nije odgovorio na tu tužbu, pa je sud odmah naložilo isplatu traženih sredstava čime je “Šećerana” oštećena – pojasnio je izvor blizak istrazi.

On pojašnjava da se u drugom slučaju radilo o ugovoru o cesiji koji je “Agrocoop” sklopio sa “Energosistemom” iz Brčkog i “Šećeranom”, u kome je dug od 71 772 KM prenet na “Šećeranu”. Kao u prethodnom slučaju su tuženi, odgovor na tužbu nije napisan, pa je sud naložio isplatu potraživanja.

U trećem slučaju radilo se o tome da je firma “Elen” iz Banjaluke izvodila radove u “Šećerani” gdje je proknjižen iznos troška od 107 175 KM. Radovi su izvođeni preko “Agrocoopa”, a stvarni troškovi su iznosili 75 000 KM. Ponovo je sve isplatila “Šećerana”, koja je prihvatila trošak od 107 175 KM, od čega je “Elenu” isplaćen stvarni trošak od 75 000 KM, a ostatak je zadržao “Agrocoop”.

Bijelinska “Šećerana” i “Agrocoop” i ranije su se našli u središtu skandala u vezi sa pranjem novca kokainskog narko bosa Darka Šarića, a u okviru tog predmeta Ljubo Mrđen je nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na šest mjeseci zatvora.

SrpskaCafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *