U tri akcije oduzeta roba vrijedna 207.000 KM

Hronika

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH su u tri odvojene akcije oduzeli raznu robu u vrijednosti 207.000 KM.

Roba je oduzeta na Carinskoj ispostavi Aerodroma Sarajevo, Graničnom prelazu Uvac i na putnoj komunikaciji Zenica-Sarajevo.

Sprovodeći pojačane mjere na poslovima sprečavanja krijumčarenja preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ovlaštena službena lica su uz pomoć stacionarnog rengen aparata izvršila kontrolu prtljaga turskog državljanina čiji su inicijali E.E, te pronašla i zaplijenila veću količinu lijekova za liječenje narkotičke zavisnosti u ukupnoj vrijednosti 28.000 KM.

Kontrolu su sproveli pripadnici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Sarajevo u saradnji sa carinskim službenicima.

Pronađena roba je privremeno oduzeta, a ovo lice je procesuirano u skraćenom postupku pred nadležnim Opštinskim sudom u Sarajevu s obzirom da je riječ o nerezidentu, saopšteno je iz UIO BiH.

Ovlaštena službena lica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Sarajevo su na osnovu operativnih informacija izvršila detaljan fizički pregled pošiljke tekstilnih proizvoda prijavljenih za carinjenje na Graničnom prelazu Uvac i pronašla veću količinu odjevnih predmeta bez dokumentacije o porijeklu u ukupnoj vrijednosti 35.000 KM.

S obzirom da su ovom radnjom ostvarena obilježja krivičnog djela krijumčarenja, obaviješten je dežurni tužilac Tužilaštva BiH koji je predložio dalje postupanje.

Postupajući po operativnim saznanjima, ovlaštena službena lica Grupe za sprečavanje krijumčarenja Regionalnog centra Sarajevo su presreli te obavili pregled vozila koje se kretalo na putnoj komunikaciji Zenica–Sarajevo, za koje je postojala informacija da prevozi robu koja je prokrijumčarena u BiH.

Pronađena je i privremeno oduzeta veća količina namaza “Nutela” bez dokumentacije o porijeklu u ukupnoj vrijednosti od oko 4.000 KM. Protiv počinioca prekršaja biće podnesena prijava pred nadležnim sudom.

Tokom januara ovlaštena službena lica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Sarajevo izvršila su i 14 privremenih oduzimanja robe stranog porijekla, odnosno robe koja nije prošla zakonsku proceduru carinjenja-mobilne aparate, satove, nakit, putnička motorna vozila, odjevne predmete te duvanske prerađevine u ukupnoj vrijednosti od oko 140.000 KM.

U nekoliko navrata, po nalozima tužilaštava i sudova, sužbenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Sarajevo asistirali su policijskim službenicima u pretresima vozila uz upotrebu specijalističke opreme za pregled, što predstavlja dobru praksu međuagencijske saradnje.

Protiv počinilaca pomenutih nezakonitosti, u skladu sa odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom biće podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka i krivične prijave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *