Robovlasniku iz Brčkog godinu dana zatvora

Hronika

Mustafa Husejnović (53) iz Brčkog pravosnažno je osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora zbog ropskog odnosa i izrabljivanja sugrađanina A. T. i iskorištavanja članova njegove porodice.

U Tužilaštvu Brčko distrikta rekli su da je tokom svih sudskih postupaka u potpunosti dokazani navodi optužnice.

Husejnoviću je optužnicom stavljeno na teret da je, služeći se prevarama i prijetnjama da će upotrebiti silu prema A. T. i članovima njegove porodice, oštećenog doveo u ropski odnos tako što ga je prevarom uveo u dug kojeg je neprestano uvećavao.

Tužilaštvo ga je optužilo da je u takvom odnosu oštećenog izrabljivao prisiljavajući ga da mu na ime duga za prodate automobile, realne vrijednosti od oko 7.000 maraka, otplati tri puta veću cijenu.

Nakon što je oštećeni otplatio 18.000 KM, te zbog optuženog ostao i bez redovnog posla, bio je prinuđen davati mu sve sporadične dnevne zarade, a kada nije imao novca, obavljati mu kućne poslove bez naknade i zabavljati ga.

Pored toga, optuženi je pretnjama da će ih pobiti i silovati ženu i ćerku oštećenog i sve članove ove porodice, među kojima i troje maloljetne djece, prisiljavao da za njega prose vrbujući ih i prevozeći u susjedna mjesta radi iskorištavanja u vidu prisilnog rada.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *