Nakon reportaže italijanskog novinara SIPA uhapsila dvije osobe

Hronika

Inspektori Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su pretresli nekoliko objekata na području Sarajeva u vezi sa spornim snimkom koji je osvanuo u medijima, a na kojem italijanski novinar kupuje oružje u BiH. Prilikom pretresa u Sarajevu su uhapšene dvije osobe.

– Uhapšeni se dovode u vezu sa spornim snimkom italijanskog novinara i lišena su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo neovlašten promet oružjem i vojnom opremom. Pretresom objekta pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji će se u daljem postupku koristiti kao dokazi – saopšteno je iz SIPA.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, nadležni tužilac Tužilaštva BiH će da odluči o daljem statusu uhapšenih.

U SIPA su rekli da pretrese izvršili u saradnji sa Graničnom policijom BiH, a po naredbi Suda i Tužilaštva BiH zbog sumnje na ilegalnu trgovinu oružjem iz BiH u Italiju.

Podsjećamo da je Luiđi Pelaca, novinar popularne italijanske emisije “Hijene”, koja je u 2. oktobra emitovana na televiziji Italia 1, uradio intrigantnu video reportažu o švercu oružja u BiH.

Kako je prikazano u novinarskom prilogu, on je ne predstavljajući se kao novinar, širom BiH kupovao automatsko oružje, mitraljeze, bombe i pištolje.

Njegov novinarski prilog pod nazivom “Gdje ISIS kupuje oružje za napade u Evropi”, izazvao je buru rasprava na društvenim mrežama.

Pogledajte reportažu Luiđija Pelace:

{youtube}8Bk3Kxsef6k{/youtube}

EuroBlic

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *