Auto-škola podmladila golfa da obučava buduće vozače

Hronika

Vlasnik auto-škole “Vuja” iz Bileće Dragoljub Vujović osumnjičen je da je falsifikovao dokumentaciju za vozilo “golf pet”, na kojem su se obučavali kandidati za polaganje B kategorije, da bi “podmladio” vozilo i tako ispunio zakonske uslove, saznaje.

Prema zakonu, automobil za obuku kandidata B kategorije ne smije biti stariji od 12 godina, a Vujović je u kopiji saobraćajne dozvole i vlasničke knjižice koju je dostavio Zavodu za obrazovanje odraslih RS izmijenio godište svog vozila, pokušavajući da izbjegne kupovinu drugog automobila i da uz pomoć starog radi još dvije godine.

Potvrdili su ovo u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS, istakavši da su protiv D. V. iz Bileće policijski službenici Policijske uprave Trebinje sredinom marta dostavili Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu falsifikovanje isprave.

“Policija je utvrdila da je osumnjičeni falsifikovao kopije potvrde o registraciji vozila i potvrde o vlasništvu vozila. Falsifikovanu dokumentaciju je dostavio Zavodu za obrazovanje odraslih kao priloge uz zahtjev za izmjenu rješenja o radu auto-škole”, istakli su u MUP-u Srpske i dodali da je na ovaj način osumnjičeni prikazao noviji datum proizvodnje vozila, s ciljem da izbjegne kupovinu drugog vozila, koje bi ispunilo zakonske uslove za potrebe obuke.

U Zavodu za obrazovanje odraslih navode da su tokom kontrole utvrdili nepravilnosti u ovoj auto-školi i privremeno joj zabranili osposobljavanje kandidata za vozača motornih vozila, do otklanjanja nedostataka.

„Nakon što je pomenuta auto-škola otklonila nedostatke, van snage je stavljena privremena zabrana osposobljavanja kandidata, ali je oduzeto odobrenje za osposobljavanje kandidata B kategorije, dok za ostale kategorije i dalje ima odobrenje“, naveli su u Zavodu.

Dodali su da je u toku nadzor nad radom auto-škole “Vuja”, te da kandidat ove auto-škole ne može pristupiti polaganju vozačkog ispita B kategorije.

“Ukoliko se utvrdi da je u konkretnom slučaju bilo zloupotreba, biće preduzete sve mjere koje se odnose na poništenje obuke i obavještavanje nadležnih organa o mogućem postojanju krivičnog djela”, rekli su u Zavodu.

Vlasnik pomenute auto-škole Dragoljub Vujović poriče da je falsifikovao saobraćajnu dozvolu.

“Ništa od toga nisam radio. Obavljam djelatnost svih obuka kategorija. Sa ‘golfom peticom’ ne obavljamo obuku od nove godine, kupio sam novo vozilo, ‘pola'”- rekao je Vujović i istakao da nije imao ni zabranu za obučavanje B kategorije, već da su mu “skinuli” navedenu kategoriju dok nije kupio novi automobil.

“Čim sam uključio novo vozilo vraćeno mi je i obučavanje kandidata za B kategoriju”, dodao je Vujović.

Zavod

U Zavodu za obrazovanje odraslih ističu da je, ukoliko utvrde da određena auto-škola ne ispunjava zakonske uslove, predviđena sankcija koja podrazumijeva zabranu auto-školi da obavlja dio ili cjelokupno osposobljavanje kandidata u trajanju do dva mjeseca ili dok se nedostaci ne otklone. Dodali su da informacije o mogućem krivičnom djelu obavezno dostavljaju MUP-u koji dalje vrši provjeru.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *