Šahinpašić: Uskoro nova hapšenja

Hronika

U proteklih pet dana Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provela je nekoliko opsežnih operativnih akcija pod kodnim nazivima „Snimak“, „Papirus“, „List dva“, „Boks“ i „Zenica“.

„Očekujte da ćemo vrlo brzo imati nova hapšenja sa ciljem da rasvijetlimo krivična djela“, najavio je u petak u sjedištu SIPA u Istočnom Sarajevu Vahidin Šahinpašić, vršilaci dužnosti šefa Kriminalističko-istražnog odjeljenja SIPA.

Kada je u pitanju akcija „Papirus“, koja je završena prije tri dana, Šahinpašić je rekao da je akcija rađena u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom (OBA) BiH.

Naglasio je da su u ovom predmetu prepoznali ozbiljnu kriminalnu grupu koja je vršila krivotvorenje isprava i krađu identiteta, utvrdili vremenski period trajanja grupe i dokazali sve ono što su uradili.
Ističe da su u ovoj operaciji uhapšeno je 10 lica, a za dva još tragaju. „Uspjeli smo dokazati da je grupa izradila 36 lažnih identiteta i isto toliko dokumenata BiH i izvršila krađu 42 druga identiteta“, rekao je Šahinpašić i dodao da su takvi dokumenti plaćani i do 10.000 eura i lažni dokumenti su registrovani i na drugim kontinentima.

Prema njegovim riječima, jedno lice je 17. jula u Peruu lišeno slobode sa krivotvorenim dokumentima, a akcija je rađena u saradnji sa policijom Srbije koja je prije par mjeseci u Srbiji pronašla dvije laboratorije gdje su proavljeni lažni dokumenti.

Šahinpašić je pojasnio da su ova lica izrađivala dokumente sebi u želji da ih iskoriste u međunarodnom prometu.

Naglašava da su danas na teritoriji BiH u toku akcije „List dva“ i „Boks“ u kojojim je SIPA prepoznala kriminalnu grupu i dokazala krivična djela nedozvoljenog prometa akciznim robama, a prije svega duhana.
„Ovo su združene akcije Uprave za indirektno oporezivanje BiH i SIPA-e. Mi smo u ovoj akciji uhapsili 30 lica, pretresli 42 lokacije na teritoriji BiH, pronašli veliki broj dokaza, među kojima je 25 tona duhana i šest mašina za proizvodnju i pakovanje duhana i u toku je kriminalistička obrada tih lica koja će danas biti predata u Tužilaštvo BiH“, rekao je Šahinpašić.

Podsjetio je da su prije pet dana proveli akciju „Zenica“ u kojoj su zbog krivičnih djela zloupotrebe opojnih droga lišili slobode tri lica, zaplijenili određenu količinu opojnih droga. On je naglasio da u saradnji sa kolegama iz Srbije i Crne Gore nastavljaju aktivnosti u cilju potpunog dokumentovanja svih tih djela.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *