Oštetili nekoliko preduzeća za 188 miliona KM

Hronika

Pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP RS danas su na području Zvornika saslušali šest osoba zbog sumnje da su poničli niz krivičnih djela u poslovanju firme “Alumina”.

Oni su raznim malverzacijama oštetili nekoliko firmi iz Zvornika za više od 188 miliona maraka.

Prema nezvaničnim informacijama saslušani su Sonja Rubež, Nenad Rubež, Gordan Vuković, Cvjetko Marinković, Pajo Petković i Čedomir Zelenović.

Oni se terete da su počinili krivična djela zloupotrebe službenog položaja, kao falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga.

-Poslije kriminalstičke obrade, Tužilaštvu BiH će biti dostavljen izvještaj protiv ukupno 15 osoba. Izvještaj će biti podnesen protiv ovih šest osoba, kao i još njih devet iz Litvanije – rekli su u policiji.

Kada su u pitanju Litvanci izvještaj će biti podnesen protiv Vladimira Romanova, Mindaugasa Kazakevičiusa, Rimantasa Balsisa, Martinasa Ugianskisa, Virginijusa Vajega, Oksane Kovtune, Elene Moskaleve, Giedriusa Grigaliusa i Arvidasa Skanasa.

Oni se tereti za udruživanje radi činjenja krivčnih djela i pranje novca.

Svi navedeni se sumnjiče da su u dužem periodu činili udruženje formirano sa ciljem vršenja navedenih krivičnih djela, a u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi za Vladimira Romanova.

Romanov je kao većinski vlasnik “UKIO BANKAS” posredstvom više privrednih društava iz Litvanije i sa Britasnkih Djevičanskih ostrva, protivpravnu imovinsku korist stečenu krivičnim djelima ubacio u legalne novčane tokove u inostrantvu, čime je prikrio njihovo nezakonito porijeklo.

-Sumnja se da su izvršenjem ovih krivičnih djela, ovo kriminalno udruženje oštetilo privredno društvo FG “Birač” Zvornik, “Aluminu” Zvornik, “Mehaniku” Zvornik, “Alusil” Zvornik, “Birač Energo” Zvornik i Rudnik boksita “Srebrenica” za najmanje 188 miliona maraka – pojasnli su u MUP-u RS.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *