Kod zatvorenika pronađeno oružje napravljeno od šipki i četkica za zube

Hronika

Manja količina improvizovanog oružja koje zatvorenici prave od otrgnutih metalnih šipki sa kreveta, četkica za zube i sličnih stvari, kao i drugi predmeti pronađeni su tokom pretresa Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo u odjeljenjima “Miljacka” i “Igman”.

Sarajevske zatvore pretresli su juče pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

– Pretresi su urađeni s ciljem prikupljanja određenih dokaza – saopšteno je iz SIPA ne otkrivajući druge detalje.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Azra Bavčić izjavila je da u ovoj fazi istrage nije u mogućnosti da u javnost iznosi šta je pronađeno i šta je bio cilj pretresa.

Direktor sarajevskog zatvora Amer Softić kazao je da je akcija SIPA dio redovnih aktivnosti i da nije ništa specijalno. On je predstavnicima medija potvrdio da je u zatvoru pronađena manja količina raznog oružja.

– Meta pretresa bio je cijeli zatvor i pretresene su sve sobe. To nije mogla uraditi sudska policija jer ih nema dovoljno. Ovaj zatvor je bure baruta u centru grada. U njemu je iza rešetaka 180 osoba. Građen je u vrijeme Austrougarske i prikladan je bio kada je u Sarajevu živjelo 150.000 ljudi – rekao je Softić te dodao da bi pretrese poput ovog trebalo izvoditi barem jednom u pola godine.

U pretresima zatvora “Miljacka” i “Igman” učestvovalo je više od 100 pripadnika SIPA i MUP-a Kantona Sarajevo.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *