Uhapšeni u BiH dio velike grupe krijumčara oružja

Hronika

Deset osoba iz BiH uhapšeno je u velikoj međunarodnoj akciji zbog sumnje da su dio grupe koja je organizovala krijumčarenje oružja i minsko-eksplozivna sredstva na područje Zapadne Evrope.

Tokom pretresa na području RS, Posavskog i Zeničko-dobojskog kantona nađene su ogromne količine naoružanja. Nezvanično saznajemo da su osumnjičeni Petar Mirkić, Slađan Popović, Dragomir Nikolić, Stevan Žarkić, Slobodan Mitrović, Tatjana Milić, Zijad Čelik, Esad Kahvedžić, Nedeljko Milić i Almir Kahvedžić. Za jednom osobom se još traga.

Službenici CJB Doboj i CJB Bijeljina su uhapsili sedam osoba koje su predali Policiji Distrikta, a pretresi su obavljeni na području Pelagićeva, Modriče, Donjeg Žabara, Bijeljine i Ugljevika.

Po podacima MUP RS, u pretresima je pronađena velika količina ilegalnog naoružanja i municije, između ostalog više od 5.200 komada metara različitog klibra, 19 trenutnih mina za minobacač kalibra 82 milimetra, 10 zolja, 414 detonatorskih kapisli, sedam drvenih sanduka sa 7.754 puščanih metaka kalibra 7,62 milimetra.

Pronađeno je i 100 bombi, 33 eksploziva „TNT“ američke proizvodnje težine po pola kilograma, 36 različitih mina, vojni snajper, četiri puške, pištolj.

Akcija „Kalibar“ izvedena je po naredbi Suda BiH. Po podacima policije Brčko distrikta obavljena su 33 pretresa na 15 lokacija, a po našim saznanjima pretresena su i dva autootpada, te dvije vikendice. Zaplenjeno je i više od 300 kilograma duvana i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezi sa krađom vozila i drugih krivičnih djela.

Proteklih mjeseci prikupljeni su podaci i dokazi, te identifikovani osumnjičeni i „kanala transporta“ neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom, minsko-eksplozivnim sredstvima i drogama iz BiH prema ilegalnom tržištu zemlja EU – rekao je Halid Emkić, portparol policije Brčko distrikta.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *