Kineskinja osuđena na pet godina zatvora zbog pranja 2,9 miliona evra

Hronika

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Kineskinju Žang Jiaofen na pet godina zatvora zbog pranja novca.

 

Ona je, zajedno s I. N., I. Dž., I. A. i T. N., tokom 2014. i 2015. godine novac na nezakonit način iznosila iz Bosne i Hercegovine.

 

Jiaofen je stupila u kontakt sa I. N., za kojeg je saznala da za potrebe većeg broja kineskih trgovaca s područja “Tržnice Arizona” fizički iznosi novac iz BiH tako što ga prenosi u Hrvatsku, a potom preuzeti novac uplaćuje na račune svojih srodnika I. Dž., I. A. i T. N., koji su prethodno sa I. N. u poslovnici Zagrebačke banke, kod službenice Anite Vajš otvorili svoje devizne račune.

 

Sa tih računa su novac potom uplaćivali na račune optužene Jiaofen u Kini, i to ukupni iznos od 2.673.000 evra na račun optužene Žang Jiaofen, te iznos od 240.000 evra na račun oca Žang Jong Fanga, čime je počinila krivično djelo pranje novca.

 

Od optužene Žang Jiaofen oduzima se novac u iznosu od 2.913.000 evra, a taj iznos, odnosno njegovu protivvrijednost izraženu u konvertibilnim markama, prema važećem kursu Centralne banke Bosne i Hercegovine na dan uplate, optužena je dužna da uplati u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *