Pramod Mital ispitan u Tužilaštvu

Hronika

Indijski milioner i predsjednik Nadzornog odbora “Global Ispat Koksne Industrije Lukavac” (GIKIL) Pramod Mital ispitan je danas u tužilažtvu u Tuzli, zbog sumnje da je počinio privredni kriminal, a uskoro bi trebalo da bude donijeta odluka o pritvoru, potvrdio je kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić.

 

Kako je izjavio Serhatlić, u narednih sat vremena sudu će biti podnijet prijedlog za određivanje pritvora Mitalu, prenosi Klix.ba.

 

Istragom zbog kriminala u GIKIL-u obuhvaćeno je šest osoba, a Mitelu i još dvojici se na teret stavlja krivično delo organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlašćenja u poslovanju.

 

U Kantonalnom tužilaštvu navode da, ukoliko se dokaže da su krivi, prijeti im kazna zatvora u ukupnom trajanju do 45 godina.

 

Prema informacijama Tužilaštva, u periodu od 2006. do 2015. godine iz GIKIL-a je na sumnjiv način izvučen 21 milion konvertibilnih maraka u gotovini koji je putem takozvanih menadžerskih ugovora završio u kompaniji GSHL, koja je u vlasništvu milionera Pramoda Mitala.

 

Hapšenju Mitala i još dvije osobe iz Indije, doprinijele su i prijave radnika koji su Tužilaštvu TK upućivali sumnju na kriminalne radnje u GIKIL-u, odnosno nezakonito izvlačenje kapitala iz ove lukavačke kompanije.

 

Istraga se vodi i protiv bivšeg direktora GIKIL-a Debašiša Gangulija za kojim je raspisana poternica i Vehida Mešića i Faika Buševca koji su bili odgovorne osobe u KHK Lukavac prilikom zaključivanja štetnog ugovora o ulasku GSHL-a u GIKIL.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *