Kriminalnu bandu iz Banjaluke otkucao saučesnik

Hronika

Milan Reljić, koji je ranije osuđen za pljačku više od milion maraka iz Komercijalne banke u Banjaluci, do detalja je tužilaštvu ispričao za sve pljačke i napade za koje je osumnjičena kriminalna grupa razbijena u akciji “Trezor”.

Reljić je učestvovao u svim pljačkama koje stavljaju na teret grupi od 15 kriminalaca. Osim njega, informacije o načinu pljačke 1.035.230 KM Komercijalne banke u strogom centru Banjaluke policiji je dao i bivši radnik obezbjeđenja u banci, koji je učestvovao u razbojništvu, Dalibor Marić. On je uhapšen u utorak i ispitan kao svjedok, te nakon toga pušten.

Akcijom “Trezor” policija je otkrila zločinačko udruženje koje je od 2004. do 2011. godine počinilo osam razbojništava, tokom kojih je ukradeno blizu dva miliona maraka, bacanje bombi i nekoliko ranjavanja.

Prema podacima policije, pomenutu grupu činili su: Siniša Straživuk, Jovica Karać, Miloš Mrđan, Tomislav Knežević, Radenko Žutić (uhapšeni u ponedjeljak), Đorđe i Slaviša Ćulum, Aljoša Galić, Vojislav Šešum, Milan Reljić (svi u zatvoru), Dejan Došen, Nevenko Božičić i Vinko Knežević (u bjekstvu). U pljačkama je navodno učestvovao i Meho Adrović koji se, kako saznajemo, nalazi u inostranstvu.

Prema izjavi Reljića i Marića, pljačka Komercijalne banke u Banjaluci izvedena je nakon što je Đorđe Ćulum dojavio da bi tu moglo biti dosta novca. Osim osuđenih Reljića i Galića, u spektakularnoj otmici novca učestvovali su još Straživuk i Tomislav Knežević.

Marić je po nagovoru Reljića slikao unutrašnjost banke i novac u trezoru, te razbojnicima dojavio kad je najpovoljniji trenutak da krenu u pljačku. “Sad”, glasila je poruka koju je on poslao osumnjičenima 19. aprila 2011. godine.

Sve ovo je navedeno u tužilačkom prijedlogu za pritvaranje Straživuka, Karaća, Mrđana, Tomislava Kneževića i Žutića.

Osim Komercijalne banke, pomenuta grupa se tereti da je dva puta opljačkala Novu banjalučku banku, današnju Unikredit banku, iz koje su oteli ukupno 53.426 maraka. Terete ih i za otmicu novca iz Rajfajzen banke, iz koje su uzeli 33.468 KM i Gospodarske banke, iz koje su, prema tužilaštvu, odnijeli 48.000 KM, a prema policiji svega 2.500 KM.

U krivični dosije im je stavljena i pljačka 81.590 maraka iz Tržnog centra “Tropik” u Prijedoru, te napad na transport novca “Pošta Srpske” tokom kojeg su oteli 229.854 KM u Banjaluci od radnika obezbjeđenja Agencije “Centurion”. Osumnjičeni su da su na sličan način u krugu banjalučke firme “Metal” oteli 572.857 maraka od radnika agencije “Alfa sekjuriti” u Banjaluci.

U tužilačkom prijedlogu za pritvor navedeno je da su pljačku novca od radnika “Alfa sekjuritija” počinili Straživuk, Vinko Knežević i Đorđe Ćulum, koji je “tipovao posao”. Za pljačku transporta novca “Pošta Srpske” tužilaštvo direktno tereti Straživuka, Galića, Karaća i Reljića.

Straživuk, Karać i Reljić učestvovali su i u pljački Rajfajzen banke, a s njima je bio i Mrđan.

Reljić je bio akter razbojništava izvedenih u nekadašnjoj Novoj banjalučkoj banci i tržnom centru “Tropik”. Gospodarsku banku su, prema tužilaštvu, zajedno sa Reljićem opljačkali Šešum i Slaviša Ćulum. Tužilaštvo na teret stavlja Božičiću i Adroviću “poduhvate” u prijedorskom “Tropiku” i Novoj banjalučkoj banci u Banjaluci. Za pljačku filijale pomenute banke u Prijedoru terete se Straživuk, Došen, Reljić i Slaviša Ćulum.

Advokati petorice u ponedjeljak uhapšenih juče su se u banjalučkom Okružnom sudu usprotivili određivanju pritvora. Oni smatraju da nema dokaza da su oni počinili krivična djela i da je sve zasnovano na iskazu svjedoka Milana Reljića.

– Da ne bi iskaza Reljića, ne bi ni bilo akcije “Trezor”. Osumnjičenima se stavlja na teret organizovani kriminal, a nema organizatora – rekla je Jasminka Jovišević, koja brani Tomislava Kneževića, Mrđena i Žutića.

Branilac Straživuka, Zoran Jošić, tvrdi da njegov branjenik nije počinio djela za koja ga terete. Prema njegovim riječima, Straživuk je bio optužen za pljačku Komercijalne banke i optužnica je odbijena zbog nedostatka dokaza. Branilac Karaća, Mileta Bošković, tvrdi da se optužbe protiv njegovog branjenika zasnivaju isključivo na iskazu Reljića.

Bombe i ranjavanje

Postavljanje eksplozivne naprave pod “reno” direktorke “Farmalijeka” Milenke Vučen i bacanje bombe na kafe-bar “Šejkers” izveo je Milan Reljić po nalogu Jovice Karaća.

Ovo je tužilaštvo navelo u svom prijedlogu za pritvaranje uhapšenih u akciji “Trezor”.

Karaća tužilaštvo tereti i za ranjavanje Bojana Mrđena u banjalučkom kafe-baru “Kings”. Svi napadi su izvedeni s ciljem utjerivanja duga i iznude novca. Bomba ispod “renoa” je aktivirana jer je Vučenova navodno dugovala 40.000 KM Karaću.

Greška

Tokom ročišta za određivanje pritvora petorci, u tužilačkom spisu koji je potpisala tužilac Živana Bajić, potkrala se i štamparska greška. Tako je na kraju prijedloga navedeno da se traži pritvaranje osumnjičenih specijalaca MUP-a RS Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića, koji su opljačkali 617.000 maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška. Tužilac je zamolila sud za ispravku i navela da tu treba da stoje imena Siniše Straživuka, Jovice Karaća, Miloša Mrđana, Tomislava Kneževića i Radenka Žutića.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *