Gradiška: Crnogorci pali sa 28 kilograma marihuane

Hronika

Uprkos činjenici da je Granična policija BiH u protekloj godini zaplijenila oko tonu narkotika, BiH je i dalje nezaobilazna tranzitna trasa na “balkanskoj ruti” za šverc narkotika sa azijskog kontinenta i jugoistoka Evrope prema zemljama Evropske unije.

O tome svjedoči činjenica da su na graničnom prelazu između Hrvatske i BiH u Staroj Gradišci prije nekoliko dana uhapšena dva državljanina Crne Gore kada je u njihovom automobilu otkriveno 28,5 kilograma marihuane.

– Osumnjičeni su 10. februara preuzeli drogu u Crnoj Gori. Prošli su kroz BiH i pokušali da narkotike prokrijumčare prvo u Hrvatsku, a potom i u zapadne zemlje EU – rekao je izvor blizak istrazi.

Iz policije je saopšteno da je droga bila skrivena u posebnim bunkerima u automobilu ispod zadnjih sjedišta. Bila je zapakovana u 58 paketa.

Portparol Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić kazala je da je protiv crnogorskih državljana podnesena krivična prijava Državnom tužilaštvu Hrvatske zbog neovlašćene proizvodnje i prometa droge. Rekla je da ne može da otkriva identitet osumnjičenih, niti više detalja.

U Državnom tužilaštvu Hrvatske rekli su da je istražni sudija u Slavonskom Brodu osumnjičenima odredio jednomjesečni pritvor.

Ovo je treća veća zapljena na graničnim prelazima u Brodsko-posavskoj županiji u posljednja dva i po mjeseca. U PU Brodsko-posavska su rekli da je krajem prošle i početkom ove godine samo u dva slučaja na graničnim prelazima Stara Gradiška i Slavonski Brod zaplijenjeno 105 kilograma marihuane i 10 kilograma heroina.

Osim ovih zapljena, u prilog tvrdnji da je BiH tranzitna zemlja za narkotike govori i činjenica da je Granična policija BiH u protekloj godini zaplijenila oko tonu narkotika.

– Tokom 2016. godine evidentirano je 66 krivičnih djela u vezi sa drogom. Najviše je oduzeto marihuane i otkriveno zasada ove biljke ukupne težine od 1.038 kilograma – rekli su u Graničnoj policiji BiH.

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, najveći dio droge u BiH dolazi s područja Crne Gore, Albanije, Kosova, ali i Turske. Izvještaj “Mini Dablin grupe” iz 2013. godine BiH je svrstao kao nezaobilaznu zemlju takozvane “balkanske rute” trgovine drogom.

Maloljetni diler

Tokom posljednjih nekoliko dana policije Mrkonjić Grada i Brčkog imale su uspješne akcije na hapšenju švercera marihuanom. Mrkonjićka policija je 13. februara kontrolom “mercedesa” u Perućici na području opštine Jezero pronašla 26,6 grama marihuane kod maloljetnika. Utvrđeno je da je on drogu nabavio od Arnesa Bahtića i da je za njega najvjerovatnije i prodavao. Pretresena je i kuća Bahtića i pronađena manja količina droge. Brčanska policija je istog dana uhapsila J. Č. M. (19) i A. B. (20) zbog ulične prodaje droge i kod njih pronašla manju količinu marihuane.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *