Optuženi u predmetu “Trezor” pušteni na slobodu

Hronika

Siniša Straživuk, Miloš Mrđan, Jovica Karać, Željko Pavlović iz Banjaluke i Tomislav Knežević iz Kneževa, koji su optuženi da su učestvovali u nekoliko pljački tokom kojih je oteto blizu dva miliona KM, odlukom Okružnog suda Banjaluka pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Njima je zabranjeno napuštanje boravišta, međusobno sastajanje i komuniciranje kao i sa svjedocima te kontakt sa Milanom Reljićem koji je u zatvoru, a koji je prema optužnici učestvovao sa njima u pljačkama. Zabranjeno im je putovanje i oduzete putne isprave. Takođe su obavezani da se svakog ponedjeljka javljaju u nadležnu policijsku stanicu. Svi su u pritvoru od 8. februara, osim Pavlovića koji je pritvoren 29. juna. Iz banjalučkog Okružnog suda zvanično nije saopštena odluka o ovom slučaju.

Republičko tužilaštvo najavilo je žalbu na puštanje optuženih.

– Tražili smo produženje pritvora za još dva mjeseca. Smatramo da za to ima osnova – rekli su u Tužilaštvu.

Izvor blizak pravosuđu kaže da se do sada nije desilo da optuženi za organizovani kriminal i teška djela budu pušteni na slobodu prije suđenja. Advokati optuženih smatraju da je odluka Suda ispravna i da nema osnova za pritvor.

– U slučaju mog branjenika Siniše Straživuka, Vrhovni sud RS je ranije uvažio žalbu da mu se ne može odrediti pritvor zbog bojazni od uznemirenja javnosti – kazao je advokat Nikola Tomašević.

Branilac Miloša Mrđana, Mirko Dabić istakao je da sada kada je optužnica podignuta nema mogućnosti uticaja na svjedoke i dokaze. Samim tim, kaže on, nema razloga za držanje optuženih u pritvoru, pogotovo ako se zna da su djela za koja ih terete počinjena prije deset godina.

Osim pomenute petorke u slučaju “Trezor” optuženi su još Đorđe Ćulum i Aljoša Galić koji se nalaze na izdržavanju zatvorskih kazni. Prema nezvaničnim informacijama kriminalnoj grupi pripadali su i Slaviša Ćulum, Vojislav Šešum i Milan Reljić koji se nalaze u zatvoru, kao i Dejan Došen, Nevenko Božičić i bivši sudski policajac Vinko Knežević, koji su u bjekstvu, te Meho Adrović koji se nalazi u inostranstvu.

Optužnica

Optužnica tereti sedmorku da su bili pripadnici zločinačkog udruženja koje je djelovalo u od 2008. do kraja 2011. godine na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa. Počinili su više pljački, a prema optužnici najveći plijen od 1.035.230 KM uzeli su iz Komercijalne banke u centru Banjaluke u aprilu 2011. godine.

Terete ih za pljačku 572.857 KM od radnika “Alfa sekjuriti”, kao i za krađu 229.854 KM novca “Pošta Srpske”. Optuženi su i za pljačku Rajfajzen banke u banjalučkom naselju Derviši iz koje je ukradeno 33.468 maraka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *